Drugi prekogranični kamp za studente biologije i istraživače organiziran je je u vremenu od 30. kolovoza do 3. rujna na Kupreškom i Ravanjskom polju. Kamp je organiziralo Ornitološko društvo Naše ptice u suradnji s Centrom za zaštitu i istraživanje ptica iz Crne Gore, Društvom za zaštitu prirode u Albaniji i Makedonskim ekološkim društvom iz Makedonije. Kamp je organiziran kao drugi dio projekta “Ptice bez granica” koji podržava Fond za zapadni Balkan (WBF), uspostavljen s ciljem poboljšanja suradnje zemalja zapadnog Balkana i ubrzavanja integracija u Europsku uniju.

Kampu je sudjelovalo 15 predstavnika iz pet država: Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su bili smešteni na obiteljskoj Farmi Smiljanić u Ravanjskom polju. Ljubazni domaćini potrudili su se da svim sudionicima boravak na ovoj prekrasnoj farmi ostane u neizbrisivom sećanju. “Ovo mesto je savršeno!”, “The food is unbelievable!”, samo su neki od komentara naših gostiju iz partnerskih organizacija.

S toga i ne čudi što su sudionici bili veoma motivirani za rad te su i rezultati kampa premašili očekivanja organizatora. Tijekom pet dana zabilježeno jenešto više od 350 jedinki iz devet vrsta zakonom zaštićenih grabljivica, a jedna jedinka vetruške je i obilježena metalnim prstenom. Prilikom monitoringa Kupreškog polja na dva dužna kilometra srednjenaponskih dalekovoda zabilježen je  21 slučaj elektrokucije. Od strujnoga udara nastradalo je 12 grabljivica, ali i jedna crna roda, na našim prostorima rijetka i zaštićena vrsta.

Sljedeći kamp  u okviru projekta “Ptice bez granica” bit će organiziran u Crnoj Gori, u okolici Podgorice, od 10. do 14. rujna tekuće godine.

Goran i Biljana Topić, Ornitološko društvo Naše ptice Sarajevo/Tomislavcity