Dugo sušno razdoblje praćeno visokim temperaturama spržilo je crnicu zemlju na Duvanjskom polju. Malo je onih koji pamte da je duvanjska visoravan skori tri mjeseca bez kiše, pogotovo jugoistočni dio polja, koji za kišom vapi od početka lipnja. Zemlja je toliko ispucala da se ponegdje mora paziti kako hodati, piše omolje.com.

Suha i tvrda zemlja crnica ostavila je bez života svo raslinje. Travu je potpuno suha, poput baruta. Jako sunca praćeno velim vjetrom prijevremena je osušio lišće mnogih stabala. Ponestalo je hrane za mnoge insekte i životinje. Također, nestaje vode na mnogim pojilištima za stoku i zvjeri. Najteže je stočarima koji svoja stada napasaju na planinama. Prisiljeni su dovoziti vodu cisternama.

 

O kakvoj se sušnoj godini radi pokazatelj je ovogodišnja žetva s prepolovljenim urodom. Nešto povrća, što je  još ostalo u polju, poodavno se osušilo pa mu skora kiša neće puno pomoći.

Jučer se jako naoblačilo, a u daljini se čula i grmljavina, ali je opet izostala kiša koja bi natopila raspuklu zemlju duvanjsku, piše omolje.com.