Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj pravo glasa ima i oko 7,4 milijuna glasača migrantskog podrijetla s njemačkim državljanstvom, što je oko 12% birača s pravom glasa. Koliko je od toga Hrvata, nitko sa sigurnošću ne zna jer taj podatak nemaju ni hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u Njemačkoj, a niti se može naći na stranicama njemačkih institucija.

Službeni njemački podaci s početka 2020. godine (Bundeszentrale für politische Bildung) kazuju kako u Njemačkoj živi oko 420 tisuća Hrvata. U stvarnosti ta brojka je vjerojatno i veća jer je prošlu i ovu godinu Njemačku zapljusnuo novi val doseljavanja Hrvata u Njemačku. Koliko Hrvata ima njemačko državljanstvo također se ne zna.

Procjenjuje se kako je od ulaska Hrvatske u EU poveći broj, uglavnom mlađih Hrvata druge i treće generacije, iskoristio mogućnost da uz hrvatsko imaju i njemačko državljanstvo te tako steknu pravo glasa u zemlji u kojoj su rođeni i u kojoj žive i rade.

S obzirom na to da neki hrvatski politički analitičari smatraju kako većina mladih Hrvata iz Njemačke, koji imaju hrvatsko i njemačko državljanstvo, ne izlaze na hrvatske već samo na njemačke izbore te da „sveukupno znatno više hrvatskih birača glasa na njemačkim nego na hrvatskim izborima u Njemačkoj“, onda bi po toj procjeni na nedjeljne parlamentarne izbore u Njemačkoj moglo izići više od 20 tisuća Hrvata s njemačkim državljanstvom.

Ta procjena temelji se na podatku kako je najviše hrvatskih birača iz Njemačke, njih oko 17 tisuća, bilo prijavljeno za hrvatske parlamentarne izbore 2015. godine. Uz to, smatra se kako najmanje svaki deseti Hrvat u Njemačkoj uz hrvatsko ima i njemačko državljanstvo. Ako su te procjene i približno točne, onda se uz odaziv od 50 posto dolazi do otprilike iste brojke od više od 20 tisuća Hrvata koji bi u nedjelju mogli glasati na njemačkim izborima.

Kao i kod ostalih migrantskih skupina, ne zna se za koga bi Hrvati mogli glasati. Prema prijašnjim njemačkim izbornim analizama, te podacima Koordinacijama HDZ-a iz Njemačke, Hrvati su dosad uglavnom glasali za CDU/CSU. No, i to se posljednjih godina mijenja jer mladi Hrvati s njemačkim državljanstvom, sudeći barem po istupima u medijima, aktivni su i u SPD-u, FDP-u, AfD-u, ali i Zelenima, piše Večernji list.