Još uvijek nisu poznati službeni razlozi pomora ribe koji je uočen proteklih dana u Buškom jezeru. No, ovaj problem prisutan je i u drugim vodnim površinama na području Hercegbosanske županije.

– Inspektori su uzeli tri uzorka vode: s Buškog jezera, Maloga jezera (iza brane) te Mandeka. Uzorci su poslani na analizu Odjelu za agrokulturu Veterinarskoga fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a rezultate očekujemo za dva tjedna, kazao je Tomislavcityju Dubravko Kovačević, direktor Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije.

Kovačević navodi i da su inspektori jutros upućeni u Drvar gdje je također primijećen pomor ribe u Prekajskom jezeru (jezero Župica).

Voditelj spomenute Uprave dodaje kako ne vjeruje da se radi o kemijskome ili biološkome onečišćenju vode, a takve sumnje će, nada se, otkloniti i rezultati dobivenih analiza. Sličnoga je mišljenja i Jugoslav Brdar, voditelj koncesionarske tvrtke OBrEEN Livno u čijoj mjerodavnosti je Buško jezero.

– Da je posrijedi takvo onečišćenje uz babušku bi ugibala i druga riba koja obitava u Buškom jezeru, prije svega pastrmka i smuđ, a koji žive isključivo u čistoj vodi, dodaje Brdar.

Upoznaje nas da je ovoga proljeća samo na Buškom jezeru uginulo više od 20 tona babuške, a razmjeri ove ogromne štete bit će vidljivi dogodine, budući da je riba trenutno u mrijestu.

Govoreći o mogućim razlozima ribljega pomora, Brdar, inače dugogodišnji ribolovac, smatra da je riječ o jednom prirodnom problemu koji je vezan za oscilaciju vodostaja.

– Prema našem sudu i zaključcima ribolovaca, riječ je o 90-postotnom uginuću babuške. Razlog ribljem pomoru je naglo ispuštanje vode i pad temperature zbog čega se riba nije mogla izmrijestiti. U tom slučaju stvaraju se toksini i dolazi do gušenja ribe, njezinoga raspadanja, a potom i neugodnoga mirisa koji se širi uslijed truljenja ikre i same životinje, objašnjava Brdar.

Kako rješavate problem s uginulom ribom?

– Nešto smo uspjeli uraditi, ali s dva ribočuvara nemoguće je sve uginulu ribu ukloniti. Sretni smo zbog galebova pa će nam donekle olakšati „posao“. Oni koji nam dodatno otežavaju naš rad na terenu jesu noćni krivolovci koji su nasrnuli na šaran i som, a oni se upravo mrijeste.

Što se događa na Prekajskom jezeru?

Tim povodom kontaktirali smo predsjednika Sportsko-ribolovnog društva “Unac”  Ljubišu Mijadževića iz Drvara.

– Prvi put pomor ribe u Prekajskom jezeru imali smo prošle godine, ali je tada bio vrlo mali broj uginuća. Ovdje je riječ o ugibanju divljega šarana, tj. šarana s krljuštima. U kontaktu smo s veterinarskim službama i prema onome što smo dosad zaključili, radi se najvjerojatnije o virusnom ili bakterijskom oboljenju koje napada kožu šarana. U ova dva dana, otkako smo primijetili problem, uginulo je više od 100 riba, dodaje Mijadžević.

Zora Stanić/Tomislavcity