Proteklog vikenda u planinarskom domu Blidinje kojime upravlja PD „Orlova stina“ iz Tomislavgrada organiziran je trening udruženja Terradinarica za upravljanje i održavanje Via Dinarica planinarskih staza, te pripremu staze za LQT – Best of Europe certifikaciju.

Trening je održan na Blidinju gdje su obrađene teme konstrukcija i održavanje staza, vođenje timova pri izgradnji staza, Leave no trace – 7 principa očuvanja prirode, volonterski projekti  te su prikazani primjeri konstrukcija planinarskih staza u Sjedinjenim Američkim Državama. Predstavljeni su i kriteriji za LQT certificiranje koje se satoji od 23 kriterija izbora za etape staze dužine 4 km, te ključni kriteriji koji se odnose na cijelu stazu te njene dnevne etape. Predavanja na tečaju je održala tajnica PD „Orlova stina“ Marija Kovačević, koja je treningom pokušala prenijeti iskustva stečena na obukama u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je boravila prošle godine u sklopu projekta US Forest Service pod nazivom  International Project koji ujedno uključuje i obuku rendžera za rad u područjima divljine pod nazivom Wilderness Ranger Rendezvous. Marija je također pohađala obuku za LQT procjenitelje staza.

Pozivu na trening su se odazvali članovi nekoliko društava: PD Orlova stina iz Tomislavgrada, HPD Pločno iz Posušja, PD Kozara iz Banja Luke, PD Lelija iz Kalinovika, PD Željezničar iz Sarajeva, Green Visions Eco Tour, kao i pojedinci koji su članovi udruženja Terradinarica.

PD Orlova stina