Građani Republike Srpske od početka rujna skuplje plaćaju brašno i kruh. Vreća brašna od 25 kilograma, ovisno od proizvođača i tipa, košta od 16,5 do 21 marku. Istovremeno je u trgovinama vekna bijelog kruha od 600 grama poskupjela sa 1,20 na 1,40 KM, a vekna polubijelog kruha, također od 600 grama, sa marku na 1,20 KM.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, potvrdio je da građane, pored dosadašnjeg rasta, očekuje novi skok cijena.

”Kilogram brašna već je poskupio za šest feninga, a do kraja ovog mjeseca očekuje se da skoči za još četiri feninga”, kazao je Kos. U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji banjalučke regije navode da je poskupljenje hkruha počelo u srijedu., piše Avaz.ba.

U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji banjalučke regije navode da je poskupljenje hkruha počelo u srijedu., piše Avaz.ba.

”U nekim radnjama kruh se još prodaje po staroj cijeni. No, za dan-dva će u svim trgovinama biti nove, više cijene, i to za 20 feninga po vekni. To je posljedica odluka pekara da, zbog poskupljenja brašna, dignu i cijene svojih proizvoda”, objasnio je Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, smatra da je poskupljenje brašna i kruha apsolutno neopravdano.

”Mlinari su pšenicu odmah nakon žetve plaćali po 20 feninga za kilogram, a sada je za 38 feninga izvoze, a i lagere. Takvim potezima upropaštavaju seljake i pljačkaju narod. Da smo mi Njemačka, koja ne jede toliko kruha, ne bi to bio toliki problem. Ali, time se ovdje udara na egzistenciju ljudi”, kaže Usorac.

Kako sada stvari stoje u Federaciji BiH, mlinari i uzgajivači ne bi trebali dizati cijene brašna i kruha bar do Nove godine, jer je osigurano dovoljno rezervi pšenice.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, kazao je za “Avaz” da ni u RS nije bilo opravdanih razloga za rast cijena. On ne očekuje da se to poskupljenje prelije i u Federaciju.

”To što je poskupjelo u RS, nije značajno da bi kruh poskupio i da bi udarali na građane po leđima. Kod nas nema razloga za paniku”, kazao je Bićo.

I Hasan Nezić, vlasnik firme “Mlin” iz Gradačca, potvrdio je za “Avaz” da u naredna četiri mjeseca sigurno neće doći do poskupljenja.

”Do Nove godine ne bi trebalo biti ikakvih promjena, a kalkulaciju pravimo prateći zalihe i potražnju. Početkom 2019. može se očekivati da dođe do poskupljenja. Ali, o tome je rano pričati dok ne budemo imali jasne pokazatelje stanja”, naglasio je Nezić.

I iz “Klasa” su najavili da do povećanja cijena njihovih proizvoda neće doći uprkos rastu cijena u RS.

Nezić je, kao i Bićo, kazao da je kvalitet pšenice u BiH totalno podbacio, ali da to nije razlog da cijene brašna odmah skaču.

”Ova koju imamo, nije za ljudsku ishranu. Kiše su uništile urod. Može se koristiti za stočnu ishranu. Mi svakako uvozimo mnogo pšenice tako da je sva priča neopravdana”, kažu Nezić i Bićo.

BiH ima 30 do 40 tona tona zaliha žita, a godišnje troši od 250 do 300 tisuća tona tako da za ovaj kvartal ne bi trebalo da imamo problema. Naše su zalihe stabilne, kaže Nezić .

Dnevni avaz/Bljesak.info