Mobilna e-trgovina u 2019. godini masovno je rasla u Bosni i Hercegovini, brzinom koja je bila brža od ukupne e-trgovine za isto vremensko razdoblje, pokazuje analiza Euomonitora. izvještava Indikator.ba.

Glavni pokretač tog rasta bila je sve veća potražnja i cjenovna dostupnost pametnih telefona, omogućujući potrošačima pristup internetu i kupnju predmeta putem mobilne e-trgovine.

– Pored sve većeg broja potrošača koji redovito koriste mobilne uređaje s pristupom internetu, trgovci koji su prisutni u e-trgovini također su pridonijeli zdravom rastu mobilne e-trgovine. Ti igrači potaknuli su rast posvećujući više pažnje na mobilne verzije svojih web stranica i ulažući više napora kako bi uvjerili svoje potrošače da je mobilna e-trgovina sigurna, navodi Euromonitor.

Alibaba i eBay, kao i Amazon, zabilježili su snažne stope rasta e-trgovine u Bosni i Hercegovini u 2019. Svi oni imaju mobilne aplikacije koje redovito poboljšavaju ažuriranjima, pomažući porastu operacija mobilne e-trgovine u zemlji.

Vodeća platforma za mobilne uređaje u Bosni i Hercegovini je Android budući da je iOS i dalje uglavnom rezerviran za premium potrošačku bazu.

Igrači zainteresirani za razvoj mobilnih maloprodajnih platformi moraju to uzeti u obzir prilikom odlučivanja gdje usmjeriti većinu svojih ulaganja, poručuje Eurominitor.

vecernji.ba