Članovi zajednice Cenacolo iz Međugorja iznijeli su svjedočanstva o raznim vrstama ovisnosti u srijedu u ispunjenom širokobriješkom kinu “Borak”.

Mladi iz Cenacola svojim životnim primjerima nisu nikoga u dvorani ostavili ravnodušnim. Posvjedočili su svoj težak životni put koji je vodio iz tame ovisnosti o tehnologiji, internetu, opijatima, kocki i alkoholu u svjetlo života u vjeri.

Svoju životnu priču su ispričali na poziv Udruge “Mlado Sunce” iz Širokog Brijega koju vodi Darko Bošnjak.

Na ovom javnom svjedočenju istaknuto je kako u modernom dobu dominira hedonistička orijentacija prema životu u kojoj je važna ugoda, opuštanje, užitak na svaki način te bijeg od obveza, posla, svakodnevnice i teškoća.

Iz takvog načina života mnogi, a osobito mladi, posežu za nekim sredstvom ovisnosti ili pak ovisničkim ponašanjem. U toj silnoj tami koja se nadvila nad čovječanstvom samo jedan tračak svjetla može probuditi nadu i potaknuti mnoge na odupiranje zlu.

Jedan od članova zajednice Cenacolo, Marko iz Dubrovnika je sa svojim roditeljima iznio potresnu priču o problemima s kojima se suočavao dok je bio ovisnik o marihuani. 

Za mene je zajednica Cenacolo bila jedan novi početak, jedan novi život i mogu reći da mi je u najtežim trenucima moga života gdje nisam imao neki izlaz, zajednica taj izlaz pružila. I preko nje preko majke Elvire, svoje braće i preko dragoga Boga sam dobio jednu priliku za novi život. Mogao sam kroz život u zajednici uvidjeti da postoji nešto drugo, da je moj način života prije bio jako pogrešan i da sam puno puta zbog toga bio jako nesretan i da sam sreću puno puta tražio na krivim mjestima. Kroz zajednicu, prijateljstvo, kroz rad i molitvu sam shvatio i da kroz takvu jednostavnost mogu naći sreću i biti u miru i da moja obitelj može biti zadovoljna. Ima tako i dosta prijatelja koji nisu mogli dobiti drugu priliku kao što sam je ja dobio, rekao je Marko za portal Jabuka.tv po završetku ove javne tribine.

Marko vjeruje kako će ostati u Cenacolu još godinu dana, iako i sam priznaje da je iz zajednice teško izaći kao što je i bilo ući. A nada se i kako će ono što je usvojio u zajednici znati prenijeti i izvan nje.

Nas je 50 tamo u bratovštini iz različitih zemalja svijeta, i mi živimo u jednoj takvoj obiteljskoj atmosferi gdje smo i zaštićeni od nekih takvih stvari izvana, i čovjek se pomalo navikne na takav način života, osjeća se prihvaćeno i osjeća se voljeno i jako je teško izaći. Ima jedna faza prilagodbe za vanjski život, gdje nam zajedni pomaže da prođemo proces resocijalizacije i da se priviknemo na taj vanjski život. Ja sam još ovu godinu tu i onda mislim da ću izaći, i želio bih ponijeti ono što sam tu naučio ponijeti i vani, zaključio je Marko za Jabuka.tv.

Darko Bošnjak, predsjednik Udruge “Mlado Sunce” organizatora ovih svjedočenja rekao je kako su na ovu ideju došli na jednom sličnom predavanju u Kupresu.

Mi smo slijedom nekih događaja vidjeli jedno ovako predavanje, prvo u Kupresu pa smo onda kontaktirali zajednicu Cenacolo i čini mi se da se s ovim problemima i mi stanovnici Širokog Brijega susrećemo svakodnevno, ovisi kako tko. Htjeli smo na jedan način preko svjedočanstava omogućiti ljudima da vide s kakvim ovisnostima su se ljudi borili i na koji način su ušli u rješavanje toga, odnosno kako su uspjeli to pobijediti, istaknuo je Bošnjak za portal Jabuka.tv.

Bošnjak je nadodao kako će i kroz korizmeno vrijeme njegova udruga nastojati osigurati još jedno predavanje sa sličnom tematikom.

Čini mi se da smo u ove dvije godine otkako postojimo bili poprilično aktivni i pokušat ćemo u korizmenom periodu imati još neku sličnu tematiku, a o nekim drugim planovima će svi naši građani Širokog Brijega, pa i  Hercegovine moći vidjeti na našoj Facebook ili web stranici “Mlado Sunce”, pozvao je Bošnjak.

Nikica Dragičević koordinator u zajednici Cenacolo za roditelje, koji je bio i uvodničar na javnim izlaganjima rekao je kako se u Cenacolu rade ulazni kolokvije za dečke i djevojke te njihove roditelje svake subote u 13:30 sati. Svake subote u “Muškoj kući” Međugorju rade se pripremni kolokviji, a može se pomoć potražiti i svakim drugim danom. Pa je pozvao ako netko ima potrebu i poteškoće od bilo koje ovisnosti može im se obratiti u Međugorju.

Obično se susrećemo najviše sa problemima preko modernih tehnologija, interneta i preko drugih opcija može doći do različitih štetnih ponuda koje su jako fatalne za mlade ljude i onda se tu provede puno vremena. Tako da bilo bi dobro da se obrati pozornost i na te stvari, jer se preko toga može ući i u svaku drugu vrstu ovisnosti.

Mladima se sa svih strana nudi zlo, i prema njima su velika iskušenja. Mi roditelji bi također trebali povesti malo više računa i provoditi vrijeme sa našom djecom, informirati se ako idu u školu i ako su na nekom poslu, pa ako uočimo bilo kakvu promjenu na njima da što prije poduzmemo adekvatne korake i puno lakše i brže ćemo doći do početka rješavanja problema. Ne trebamo se više puno oslanjati na institucije, već moramo reagirati jer vrlo brzo možemo izgubiti svoje dijete, poručio je Dragičević za portal Jabuka.tv.

Dragičević je posebno istaknuo kako im dolazi sve veći broj ovisnika o internetu i modernim tehnologijama.

Velik broj mladih od 11, 12 ili 13 godina dođu sa svojim roditeljima u našu zajednicu kako bi skupa potražili pomoć. Međutim, dobro je ako na vrijeme dođu jer se na tu ovisnost može nadovezati i neka druga ovisnost, npr. o raznim tabletama ili se prijeđe na joint ili neki alkohol i onda to može postati puno gore, pa im i zajednica ne može pomoći. Pa onda nastanu jako veliki problemi i onda nam to dijete postane potpuno druga osoba, gdje njegov virtualni život uzima primat nad onim stvarnim.

Pa je gubljenje vremena za mlade možda i najkobnije i zato se moramo rješavati svih tih nekih tabua i stereotipa, te odmah ići na pravu adresu i zatražiti pomoć, zaključio je Dragičević za portal Jabuka.tv.

Javna svjedočenja mladih iz zajednice Cenacolo završila su i sa nekoliko anonimnih pitanja iz publike, na što su svjedoci dali opširne odgovore, a tribinom je moderirao Ante Topić, član Udruge “Mlado sunce”.