U punoj kinodvorani Kulturno informativnoga centra u Tomislavgradu večeras je predstavljena knjige Iz dnevnika jedne mlade 2-srića je u malim stvarima, duvanjske autorice Ivane Ćurić, profesorice razredne nastave u Bukovici. O knjizi su govorili prof. Snježana Redžepagić (rođena Ćurić) i prof. Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, a ovaj nadasve lijepi kulturni događaj svojim nastupima uveličali su, i ujedno razgalili srca publike, Tamburaški sastav Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova te duvanjska Etno skupina “Mlade”.

U svome osvrtu na knjigu prof. Snježana Redžepagić je kazala kako spomenuta knjiga osvaja na pravu i „tvrdokorne čitatelje“, jer Ivana ima sposobnost uspješnoga pretakanja živoga govora u tekst zahvaljujući svome spisateljskome daru.

Dodala je kako Ivanina „Mlada“ (koja predstavlja simbol, odnosno ženu)  povezuje generacije, a poanta knjige je u tome što ona bez obzira na sve životne nedaće kaže „idi dalje“ i „budi sretan“, jer „Mlada“ zna da je sreća u malim stvarima.

– Ova knjiga je priča o životu, treba slušati „Mladu“ zato što je „Mlada“ čovjek, a mi znamo što kod nas znači to biti čovjek.

Profesor Mirko Ćurić ja kazao kako je Ivanina knjiga „knjiga većine žena koje sjede u publici“. Spomenuo je kako je knjiga kronika jednoga vremena i načina razmišljanja i govori o promjeni žena u svijetu u kojem živimo.

Ćurić je kazao kako žene koje Ivana opisuje imaju jednostavne živote, one nisu išle raditi izvan kućnoga praga, odnosno obiteljskoga kruga, pa knjiga tjera i na preispitivanje.

Poantu knjige čija je snaga u Ivaninom jeziku, kako je kazao, sažeo je u tome da sreću i zadovoljstvo možemo naći samo u sebi.

– Ova knjiga je posveta cijelome kraju, svim ženama i tome da se može bit zadovoljan i sretan i u jednome malome mjestu.

Ivana je tijekom večeri pročitala i tri svoje priče: „Ivin sir“, „Žalosna otajstva“ i „Depilacija“ i na kraju zahvalila svima koji su na bilo koji način bili podrška, pomogli u procesu pisanja knjige i u tome da knjiga ugleda svijetlo dana.

Sutra će Ivana i službeno biti primljena u Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, na čemu joj također čestitamo. Radujemo se što smo bili kotačić u prepoznavanju i afirmaciji ove naše spisateljice te joj želimo da ispiše još puno stranica na radost čitateljske publike.

Jelena Perković/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.