Trudim se ne zaplakati, biti jaka, ali ne uspijevam. Jutros se probudim i prvo što vidim je uplakana baku, znam što joj je, znam da ju srce boli. Veli ona meni: “Nike moja”, 30 godina je prošlo otkako ti je stric Mirko pogino. Bila je Cvjetnica baš kao i danas, kad su mi javili da ga više nema. Vani puši – dimi, ne vidiš prst prid nosom, a moj Mirko nije tu”.
Probala sam suspregnuti suze, ali nisam uspjela. Sjela sam kod bake, zagrlila je a ona mi pođe pričati kako je to bilo prije 30 godina.
Otiša je 7.4. i posljednje što mi je reka bilo je: ” Mama nisam do sada virova, pravi je rat. Ti i sestra ajte u Solin, meni ostavite ključ ispod kamena kod garaže, ja ako dođem ja ću lako”.
Moj Mirko jadna ti sam, evo Nike moja ni dan – danas ne mogu prižalit činjenicu da mu ni dinara nisam imala za dat. Govorila sam kako ćeš ti to, a on je stavio pušku na rame i mašući otiša. Molila sam Boga da mi se vrati živ. Bože moj kako me je srce zabolilo kad sam se sa svojom ćeri Ružom s mise vraćala kući i prid kućom vidila 2,3 policajca i hitnu. Znala sam da donose tužnu vijest. Sili su me na kauč i rekli:  “Vašeg Mirka više nema, poginuo je 10.4.na Kupresu”. Moja Nike zamisli tu bol i slomljeno srce majke kojoj je sin pogino u ratu, nisu ga mogli dotrat jer je pao Kupres. Tek 15 miseci nakon donili su samo kosti. Svića je gorila svaki dan, a ja nisam mogla iz kuće izać da ne kažem: Mirko moj nema te, šta ću ja bez tebe”. Nisam mu nikad imala ništa za dat, on je sve radio i šta zaradi dadne majci, braći i sestri. Ostala sam bez svog muža Stipe, bez sina, za dvojicu po misec dana nisam čula ni di su ni kako su, samo je Ruža bila u kući sa mnom. Nakon par miseci pokazali su mi iz koje kuće su ga upucali i rekli mi da je krv iz njega lila nije mogla stat, a nikad nisam saznala di su ga onda strpali i odnili. Što je rekla jedna žena: “Pustite je njeno srce je slomljeno”. Mirko moj mami si uvik u mislima, urizan si mi u srce.
U tom trenu zaustavila sam baku, zagrlila je i rekla: tvoj sin, moj stric bako, on je naš heroj – a HEROJI SE NIKAD NE ZABORAVLJAJU!