I ove godine u Caffe baru „Vid“ u Mokronogama održano je tradicionalno natjecanje u tucanju jaja. Mnogi bi mogli pomisliti da je to običan susret nekoliko dokonih ljudi koji uz šalu i smijeh probaju tvrdoću domaćih jaja, onako usput odabranih i donesenih. Ali ne! To je pravo natjecanje. Rekli bi glavni društveni događaj mnogih muževa uglavnom iz podljubuških sela. Ove godine su se Gornjačanima pridružili i Donjačani, koji su čak odnijeli i pobjedu u jednoj kategoriji. Ovdje se jaja donose iz svih krajeva Bosne i Herecegovine, a neki su sa sobom ponijeli i jaja kupljena u Austriji ili Njemačkoj. Poštovani čitatelju nadam se da već iz ovoga zaključuješ kolika je važnost i bitnost ovoga natjecanja. Na priloženim fotografijama i videu moguće je vidjeti potvrdu svega navedenoga.

Dakle, natjecanje je održano u dvjema kategorijma – kokošja jaja i morkina jaja.

Sudjelovalo je 70-ak natjecatelja, a pobjede su odnijeli Mile Stanić s Luga (kokošja) i Pere Radoš Brigić iz Omolja (morka). U kategoriji kokošjih jaja drugo mjesto zauzeto je Ivan Baković James, a treće Gabrijel Bagarić Gabro. U kategoriji morkinih jaja drugo mjesto zauzeto je Ivica Baković Dugi, a treće mjesto Jozo Stanić Doksa.

Naravno, organizatori su nagradili pobjednike, a Mile Stanić s Luga svoju je nagradu u visini od oko 300 KM poklonio Udruzi „Lug-Poljica“ za izgradnju spomen obilježja za spaljene na Lugu 16.12.1943. godine. Njemu se pridružilo još nekoliko nazočnih (Ivan Baćak Gutić, Ivica Žilić, Mate Ćurčić i Zoran Papić), pa je ukupni darovani iznos za izgradnju popeo na oko 600 KM. Zahvala svima i iz Udruge „Lug-Poljica“.

Dio atmosfere s današnjeg natjecanja možete pogledajte na priloženom videu i u fotogaleriji.

 

Tomislavcity