Kao što je ranije bilo i najavljeno, jučer je u osnovnoj školi u Bučićima, u Mesihovini, održana rasprava na temu moguće dodjele koncesije za iskop rude isključivo podzemnim kopom na području MZ Mesihovina.

Interes za tim prethodno su pokazali Rudnici boksita Jajce.

Uz članove MZ Mesihovina, i direktora Rudnika boksita Jajce – dip. ing. rudarstva Tihomira Radovca, raspravi se odazvalo 50-ak mještana koji su izrazili zabrinutost trenutnom eksploatacijom boksita iz jame „Baturinka“, a koja se nalazi na području posuške općine i u samoj blizini s granicom tomislavgradske općine. Ponajviša je zabrinutost mještana Stepena i Miljacke i to zbog bojazni da bi novim eksploatacijama mogla nestati vrela, prije svega Velikoga i Crnoga vrila iz kojih mještani navedenih sela dobivaju vodu. Ogorčeni su na Rudnike boksita Posušje jer su vadili boksit u prošlome periodu, a nakon eksploatacije, neka od izvorišta i korita su ostala bez vode. Također, uslijed miniranja popucale su fasade i zidovi na pojedinim kućama, a nakon iskopa ostale su veliki krateri. Naglasili su kako mještanima nije nadoknađena nikakva šteta.

Ovomu dodajmo da prema ranijim istraživanjima i elaboratima na Okruglome brigu – predviđenoj lokaciji za iskope, ima oko 1 070 000 tona rude.

Na raspravi je rečeno da bi se za eksploataciju boksita na tom području osnovala tvrtka Rudnici boksita Tomislavgrad koja bi zapošljavala oko 40 radnika. Eksploatacijom bi u idućih 25 do 30 godina tomislavgradska općina izravno uprihodovala oko milijun i 200 tisuća KM, a MZ Mesihovina oko milijun maraka. Naglašeno je i da iskopi na ovoj lokaciji ne bi utjecali na izvorišta vode kojom se opskrbljuju Stepen i Miljacka.

Prema dostupnim informacijama, tijekom jučerašnje rasprave nitko od nazočnih mještana nije bio izričito protiv iskopa na Okruglome brigu, a jedan od zaključaka je da će se idućih dana provesti peticija kako bi se mještani pismeno očitovali je su li za ili protiv eksploatacije rude na tom području.

Z.S./Tomislavcity