Gorska služba spašavanja Hercegbosanske županije (HBŽ) i HGSS stanica Šibenik kroz tri protekla dana održali su zajedničku međustaničnu zimsku vježbu na lokaciji Čajuša kod Kupresa.

Kako je za Fenu kazao pročelnik stanice GSS-a HBŽ  Ante Dadić, vježba je započela u petak prezentacijom na temu lavina i opasnosti koje ona sa sobom nosi.

– Vježba na terenu  je nastavljena u subotu radionicom po pripremljenim smjernicama, rad s lavinskim primopredajnicima, rad sa recco uređajem, lavinski presjek, navezivanje akje, sidrišta u snijegu i ledu i sistemi za podizanje i spuštanje, nakon čega je uslijedila simulacija akcije spašavanja s dvije unesrećene osobe – kazao je Dadić.

Nedjelja je bila rezervirana za unaprjeđenje tehnika alpskoga i turnog skijanja.

– Posebice nam je važna suradnja s kolegama iz Šibenika s obzirom da nas veže zajednička planina Dinara. 25 polaznika obuke pokazalo je visoku razinu spremnosti za potencijalno zajedničko djelovanje u slučaju potrebe – zaključio je Dadić.

Dadić je podsjetio kako je u prosincu prošle godine izvedena vježba spašavanja i evakuacija sa žičare, čime su pripadnici GSS-a HBŽ-a prošli sve najvažnije obuke vezane za spašavanje u zimskim uvjetima.