Predhodni vikend dva člana našeg društva sudjelovali su na ekspediciji koje organiziraju naši prijatelji, članovi Snik Atom iz Zavidovića.

Subota je iskorištena za istraživanje jame Rautovica na području općine Olovo, u blizini naselja Ajdinovići.

Za jamu smo izradili speleološki nacrt prema kojem je dubina jame oko 50 metara. Daljni nastavak jame je uski prolaz koji ide u novu vertikalu. Međutim zbog velike količine životinjskog i raznog kućanskog otpada odustali smo od istraživanja toga dijela speleološkog objekta sa ciljem zaštite i sigurnosti naših života.

Već ranije tijekom ove godine, Civilna zaštita FBiH izvadila je veliku količinu minsko – eksplozivnih sredstava iz ovog speleološkog objekta.

Nažalost, ovo je tužan dokaz da se u svim krajevima Bosne i Hercegovine nastavlja praksa bacanja smeća u speleološke objekte.

Iako nas je kiša gnjavila tijekom istraživanja, ništa nije moglo pokvariti druženje tijekom i nakon istraživanja, te je ono nastavljeno u kampu ekspediciju u Kamenici.

Nedjelja je bila dan za obilazak i razgledavanje prirodnih ljepota Spomenika prirode Tajan, te povratak za Tomislavgrad.

Ovim putem se zahvaljujemo našim Atomcima koji su bili iznimno dobri i ljubazni domaćini, te smo se mi osjećali kao kod kuće.

Nadamo se da se vidimo za koji dan na našoj ekspediciji u Tomislavgradu, jer mi se u Zavidoviće sigurno i dogodine vraćamo.

Hvala.

Ekipa: Josip Marković i Domagoj Madunić.

SD Mijatovi Dvori