MFK je otvoren do nedjelje, 12. svibnja, do 21 sat. Ulaz je besplatan na sve programe.

Iz šarenila subotnjeg programa na Mediteranskom festivalu knjige svatko je mogao naći nešto za sebe. Najveću posjetu očekivano je zabilježilo gostovanje akademika Pavla Pavličića. U razgovoru s književnikom Nebojšom Lujanovićem i moderatoricom Andreom Topić publika je doznala odgovore na dugo postavljana pitanja – kako to jedan čovjek uspije napisati 102 knjige, odakle crpi silnu energiju, inspiraciju i sjeća li se uopće koje je sve naslove napisao. Od Pavičića smo doznali i otkud poriv za pisanjem znanstvene fantastike – nedavno je objavio roman „Bakrene sove“ koji uz ostala djela možete pronaći po sajamskim cijenama na štandu Mozaik knjige. Magično je bilo i na promociji uratka “Druga strana slutnje” autora Nikše Sviličića. Karizmatičan čovjek, trostruki doktor znanosti, multiinstrumentalist, dobitnik Porina, čovjek koji je napisao i uglazbio pjesmu za Olivera Dragojevića “Virujen u anđele”, a tek onda filmski režiser, komunikolog…

Sviličićeve titule mogli bi nabrajati idućih deset dana. Koliki je on miljenik publike i „književna mlada nada“, dovoljno se vidjelo po navali na potpisivanje kupljenih primjeraka. Čekalo se pred binom u dugačkim redovima.

Zanimanje je pobudila i slikovnica za disleksičnu djecu. “Čovječuljci / Tiny people” uradak su Ule i Pere Reića. Pod moderatorstvom Marka Tomaša, knjigu je uz autore predstavila i Ivana Radić.

U popodnevnom dijelu programa na velikoj pozornici bilo je riječi o stripu – Danijel Žeželj, Olja Savičević Ivančević i Jelena Paljan potpisuju knjigu “Ljeto i Divljaci”. Moderator je za ovu priliku bio Ivica Ivanišević.

Posjetitelji MFK čuli su i o slikovnici „Biseri prosuti morem“, održan je performans Kikica i Donko, Mirela Meić čitala je priče, saznali smo što se krije u knjizi “More” i što donosi dječji list Cvrčak.

Program za najmlađe, kao i uvijek, trajao je cijeli dan u drugoj sali.

Publiku je uvelike zainteresirala i promocija knjige Matka Marušića “Mi Hrvati”, koju je uz autora predstavio Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK. Održana je i panel rasprava pod moderatorstvom Damira Pilića. Tu je predstavljen uradak Jelene Ivanišević: od kuharice do književnosti. Uz autoricu su govorili Srećko Jurišić te Helena Zglav-Martinac.

Festivalska kavana Cukarin bila je domaćinom dvojici stand up komičara. Tražila se stolica više, smijalo se i zabavljalo pred subotnji izlazak.

Zadnji dan festivala, nedjelja 12. svibnja, počinje promocijom knjige Mirjane Mrkele “Mi smo dva svijeta”, a nastavlja se predstavljanjem Hrvatske kuharice Mate Jankovića. O njoj će govoriti Ivan Pažanin i Tea Mamut (OŠ Kolač).

U 13 sati slijedi promocija knjige Carpathia-brod heroj u sjeni Titanica, autora Slobodana Novkovića. Julijana Matanović u 14 sati priznat će “Zašto sam vam lagala, već više od 20 godina”. Razgovor vodi Patricija Horvat koja će sat vremena kasnije, također na velikoj pozornici pričati kako je to biti književna prevoditeljica.

Dječji program čine Stripomanija, robotika, Maštaonica i čitanje priča.

Sajamske cijene i dalje su tu, kava je besplatna, ponuda nevjerojatna, a zadnji dan idealna prilika da se oboružate knjigama za čitavu iduću godinu.

MFK