Matičnjak ima smirujuće i opuštajuće djelovanje na živčani sustav. Primjena eteričnog ulja matičnjaka zahtjeva oprez jer se često zamjenjuje s opasnim biljkama. Matičnjak je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Ima uspravnu, razgranatu i četverobridnu stabljiku i oblikuje polugrm visok od 30 do 80 centimetara. Listovi su vrlo nježni i osjetljivi na dodir, a nalaze se na dugoj peteljci, nasuprotno smješteni na stabljici. Široko jajolikog su oblika, nazubljenih rubova, s gornje strane tamnozeleni, a s donje svjetlo zeleni, piše med.over.net.

Gornja strana lista je slabo dlakava, a na donjoj strani su dlake smještene na jasno istaknutim provodnim žilama. Listovi imaju ugodan miris koji asocira na limun. Dvousnati cvjetovi se razvijaju iz pazuha gornjih listova i tvore pršljenaste cvatove. Boja cvjetova ovisi o staništu, a najčešće je bijela, ljubičasta ili žuta. Plod je kalavac s crnom opnom koji je na presjeku bijele boje. Matičnjak se koristi kao dodatak brojnim jelima. Zbog karakterističnog mirisa priprema se u obliku čajeva, tinktura i eteričnog ulja. Matičnjak je dobra medonosna i ljekovita biljka.

Stanište

Matičnjak raste kao samonikla biljka među grmljem, uz rubove šuma, živice i ograde, u vrtovima i u blizini naselja. Matičnjak je fotofilna i termofilna biljka pa zahtjeva puno svjetlosti i topline. Najbolje uspijeva na vlažnom tlu bogatom hranjivim tvarima, ali je otporna i može preživjeti gotovo svugdje. Sjenovita područja joj smanjuju sadržaj eteričnog ulja. Za uzgoj matičnjaka ne preporučuju se područja s čestom maglom ili slabom cirkulacijom zraka zbog pojačane opasnosti od bolesti pepelnice i pjegavosti lista.

Cvatnja i vrijeme branja

Matičnjak cvate od srpnja do kolovoza. Matičnjak se bere po sunčanom vremenu. Vlažni listovi su osjetljivi na pritiske i nagnječenja te mogu nastati smeđe mrlje. Listovi i lisni izdanci se beru neposredno prije cvatnje, kada u njima ima najviše eteričnog ulja. Prilikom branja, najbolje je rezati male izdanke dužine tridesetak centimetara. Matičnjak se suši prirodno, u hladovini i na prozračnom mjestu. Osušeni matičnjak se čuva u papirnatim vrećicama, kartonskim kutijama ili staklenkama.

Kemijski sastav matičnjaka

List matičnjaka sadrži eterično ulje, fenolkarbonske kiseline, triterpene, flavonoide, vitamin C, karotin i mineralne tvari. Eterično ulje matičnjaka po kemijskom sastavu pripada u aldehidna ulja. Sadrži oko 60 do 70% aldehida citonelala, monoterpenskih aldehida geraniala i nerala te monoterpenski alkohol. Kemijski sastav ovisi o klimatskim uvjetima i podrijetlu.

Ljekovita svojstva matičnjaka

Matičnjak ima smirujuće i opuštajuće djelovanje na živčani sustav. Uklanja stres, anksioznost, nesanicu i jača živce.
Eterično ulje matičnjaka djeluje kao spazmolitik i relaksans središnjeg živčanog sustava. Zbog toga se primjenjuje kod različitih neuroza.
Kao spazmolitik smiruje grčeve, suzbija vjetrove, regulira probavu, a dobar je i za probavne smetnje uzrokovane napetošću i anksioznošću.
Potiče cirkulaciju, pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka i jačanju srca.
Koristan je u liječenju migrene, zubobolje, glavobolje i vrtoglavice.
Svježi listovi koriste se za ublažavanje simptoma uboda insekata.

Korisni savjeti

Za uklanjanje probavnih tegoba, kombinirajte matičnjak s ljekovitim gavezom (Symphytum officinale), pravom kamilicom (Matricaria chamomilla) i paprenom metvicom (Mentha piperita). Matičnjak u kombinaciji s gospinom travom (Hypericum perforatum), končarom (Filipendula ulmaria) i bijelim sljezom (Althaea officinalis) liječi gastritis i čireve na želucu. Za anksiozna stanja i depresiju, odlična je čajna mješavina matičnjaka s gospinom travom, ljekovitim odoljenom (Valeriana officinalis) ili boračom (Borago officinalis).

Eterično ulje matičnjaka možete koristiti za inhalaciju, masažu i u pripravcima za njegu kože, ali u koncentracijama manjim od 1% zbog moguće iritacije kože. Za masažu se eterično ulje priprema u hladno prešanom bademovom ulju. Masaža se izvodi po potrebi, jedanput ili dva puta tjedno. Koristite isključivo pravo, originalno eterično ulje matičnjaka.

Nuspojave

Matičnjak je netoksična biljka. Pravilnom upotrebom, kod psihičkih tegoba, ne razvija toleranciju ni ovisnost. Matičnjak može imati iritirajuće djelovanje na kožu. Primjena eteričnog ulja matičnjaka zahtjeva dodatan oprez jer se često zamjenjuje s drugim biljkama (limunska trava, limun) i sintetskim spojevima koji mogu imati negativno djelovanje na organizam.

Blidinje.NET