U vinogradu Marka Bakovića Kosalja Mokronogama danas je veselo i radno. Već tradicionalno kod njega su se okupili rodbina, prijatelji i susjedi koji mu pomažu u berbi grožđa od kojega Baković pravi vrhunsko vino koje je osvajalo brojne medalje kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj.

Uvijek spreman na razgovor, Marko nam kaže kako je ovogodišnjim urodom i kvalitetom grožđa prezadovoljan.

-Smatram da je ovo najbolja vinogradarska godina što se Duvna tiče, iako je i prošla godina bila kvalitetna, ali s puno manje uroda –ističe naš sugovornik.

Svi vinogradari imaju svoje tajne, pa ga pitamo što je za njega najvažnija stvar u vinogradarstvu.

-U vinogradarstvu je najvažnije što brže preraditi grožđe, bitno je što manje sulfata koristiti. Kod nas se bijelo grožđe prerađuje već 15 minuta nakon branja, stave se enzimi nakon čega ga prešamo i onda ide u bačve. Crno grožđe ostaje na komini, kad se kroz mašinu odvoje peteljke, 5-7 dana, ovisi o mnogo faktora.

Također nam objašnjava kako kvalitetu vina određuje još puno toga. Prema njegovom mišljenju, najbitniji je položaj vinograda, iako neki smatraju da ključnu ulogu igraju hladne noći, puno sunca i fotosinteza.

Marko s plasmanom vina nema nikakvih problema, njegovo vino je traženo, ali ga ne prodaje u velikim količinama.

Inače, Marko Baković Kosalj je prvi duvanjski vinogradar od ukupno njih 9 koliko ih sada ima. Ističe da sa svima njima ima dobru suradnju i da savjetima pomaže koliko može i zna.

Podsjetimo, Marko je u svibnju ove godine osvojio dvije zlatne medalje na izložbi “Zlatna kapljica 2018.” koja je održana u Varaždinu. Zlatom su nagrađena njegova vina Chardonnay “Duvanjska rosa” i Pinot crni “Duvanjski sokol. Na gospodarskom sajmu u Mostaru osvojio je pak srebrnu plaketu za Chardonnay 2016.

Kako je to izgledalo danas u mokronoškom vinogradu pogledajte na fotografijama u galeriji.

Jelena Perković/Tomislavcity