Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, načelnik Ivan Vukadin još je uporno tvrdio da odluka Županijskog suda u kojoj je poništena komunalna naknada nije pravomoćna. Istine radi bio je u pravu, jer odluku mora potvrditi Općinski sud, što je čista formalnost.

Prošli tjedan je i na Općinskom sudu u nekoliko drugih postupaka, pala tužba Općine Tomislavgrad za naplatu komunalne naknade. Ovo se može smatrati konačnim padom, jer mogućnost žalbe je ostavljena samo na osnovu proceduralne pogreške.

Time je svaka daljnja tužba općine protiv građana u potpunosti besmislena, čak se može smatrati kaznenim djelom, jer stvaranjem sudskih troškova nanosi se šteta samoj Općini, a usput bi bilo i lažno predstavljanje, jer preduvjet za tužbu su uredni papiri, koje Općina, potvrđeno od suda, NEMA.

Uvjeren sam da je načelnik svojom izjavom o nepravomoćnosti htio dobiti samo na vremenu, kako ne bi, njegovo neosnovano i dugogodišnje haračenje građana, izišlo još prije izbora na svijetlo dana.

Razlog presude protiv Općine je neposjedovanje potrebne suglasnosti na visinu komunalne naknade od Vlade HBŽ. Na ovo sam još u veljači prošle godine upozoravao, i tražio od Općinskog vijeća da poništi sve tužbe, dugovanja i pristupi povratu sredstava oštećenim građanima.

Nažalost Općinsko vijeće koje je čvrsto držao načelnik Ivan Vukadin u šaci, odbilo je ovaj prijedlog. Rezultat tog odbijanja je, da je Općina Tomislavgrad u međuvremenu izgubila nekoliko tužbi, što je sve nas koštalo ili će nas koštati nekoliko tisuća maraka sudskih i odvjetničkih troškova. Npr. za tužbu od 100 KM sudske i odvjetničke naknade idu preko 1.000 KM. Odgovornost, pretpostavljam, neće nitko snositi.

Padom ovih tužbi ujedno je pala i jedina komunikacija ove vlasti sa građanima, koja se odvijala uglavnom preko javne pravobraniteljice.

Povrat uplata komunalne naknade

Osobno sam imao nekoliko upita po pitanju povrata uplaćenog novca za komunalnu naknadu.

Moj stav je: svi prihodi na osnovu komunalne naknade su stečeni na prevaru i moraju se vratiti oštećenima, uključujući svih dodatnih troškove!

Dvije su mogućnosti da se to postigne.

Jedan je da oštećeni tuže općinu po članku 210. zakona o obligacionim odnosima (sticanje bez osnove). Prije nego se podigne tužba, mora se napraviti zahtjev za povrat uplaćenoga.

U slučaju da  općina odbije povrat novca, morat ćete podignuti tužbu, ali ne brinite, svaki odvjetnik rado će se prihvatiti slučaja, jer je stvar čista i očita. Samo pazite, da ne probijete rok zastare od 5 godina.

Drugi način, ujedno ono što ja predlažem, je da u nedjelju izaberemo Općinsko vijeće koje će se odgovorno odnositi prema svim građanima i izglasati bezuvjetan povrat vašeg novca.

Na ovaj bi način uštedjeli ogromne sudske i odvjetničke troškove općinskoj blagajni, a građanima nepotrebna maltretiranja po sudovima.
Izborom HSP BiH, bili bi na sigurnoj strani!

Komunalna naknada nije jedina nepravda

Dok se mi Hravti žalimo na Željka Komšića, ovim putem želim ukazati i na nepravednu koncentraciju vlasti u selima pod Ljubušom. Mandino selo i najbliži okrug u potpunosti drže sve vodeće političke funkcije koje pripadaju Tomislavgradu od načelnika, ministra financija, ministra prosvjete, direktor šuma, zastupnika u domu naroda, budućeg načelnika? Pa se pitam, s kojim pravom ovakav očiti i potpuni Pomak?

S toga ovim putem poručujem pred nama je ogroman posao, jer izmišljenih nameta, nepravdi, besmislenih zakona imamo na svakom koraku, a svako malo se donose novi.

Uglavnom po glavi običnog čovjeka.

Osobni mi je cilj ovaj začarani krug razbiti, naravno koliko je u mojoj moći, i vratiti povjerenje narodu u sistem koji odavno postao sluga sam sebi.

Marko Bagarić, nositelj liste HSP BiH Tomislavgrad

 

Sponzorirani članak