– Ovdje su ti, brajo, svi M48 i stariji – našalio se jedan mlađahni 48-godišnjak, gledajući skup i sijede glave poredane oko stolova u šatoru u krugu Osnovne škole u Brišniku, ispod ploče na kojoj stoji da je na ovome mjestu 17. travnja 1992. osnovana 1. bojna HVO-a “Tomislav”.

I zaista, svi oni mladići koji su 1992. krenuli u rat i obranu doma i Domovine, koji su činili prve tenkovske postave HVO-a, danas su većinom tjelesno oronuli ljudi, koji kao da nose teret sveg oklopa kojim se upravljali i hrabro kročili ususret neprijatelju, ali jaka duha i neuništivoga zajedništva. Za njih su ova obljetnička druženja, prisjećanja davnih vremena, pa i otvaranje starih rana, svejedno lijek i za dušu i za tijelo. Kažu, iako nas je na obljetnicama i susretima svake godine manje, jer se mnogi sve teže kreću i putuju na udaljene lokacije, danas su ovdje tenkisti iz cijelog HVO-a i HV-a. Od Orašja, preko Žepča i Srednje Bosne, do Hercegovine i Hrvatske.

A kada se susretnu prijatelji, onda se i zapjeva… Uz “zaboravljene” domoljubne pjesme i one suvremene jednako bude sjećanja i vraćaju u mladost…

U priloženome videozapisu pogledajte malo atmosfere s današnjega druženja tenkista u Brišniku.

Tomislavcity