Blagdan Male Gospe svoje početke ima u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu. Po kalendaru je blagdan Male Gospe uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi „mala Marija“, spomen-dan Marijina rođenja, za razliku od „Velike Gospe“, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomen–dane svetaca uzima njihvo „rođendan za nebo“, to jest njihov smrtni dan. U tri slučja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. listopada i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. – Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak.

Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovjedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu. U Duvanjskom dekanatu ovaj blagdan na poseban način slavi se u Bukovici i Vinici.

Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže „Gospa mala – jesen prava!“ O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija dovodi u tople krajeve, kao što ih vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest.

Pomolimo se: Pozdravljamo Te, Marijo, Kćeri Boga Oca, Majko Isusa Krista, Zaručnice Duha Svetoga, uzvišeni Hrame Presvetoga Trojstva. Prepoznajemo te kao Majku punu ljubavi, nositeljicu Krista, našega života, znak nade i utjehe, savršenu sliku Crkve. Učini nas samo jednim srcem i jednom dušom s Tobom, da naviještamo koliko je velik Gospodin i prepoznajemo s radošću Njegovu prisutnost u svijetu.

Tebi odabranoj od Boga, za jedinstveno poslanje u povijesti spasenja, posvećujemo same sebe, naše djelovanje i naš život.

Utisni svoj pečat u naše duše, da ostanemo uvijek vjerni Bogu. Izlij na nas svoju ljubav Majke, prati nas na putu života. Utaži našu glad kruhom Riječi i Euharistije, da doživimo Tvoju majčinsku skrb prema nama. Ne dopusti da beskorisne i prolazne brige priječe naše traženje Boga.

Po djelu Duha Svetoga i Tvojoj vjernoj suradnji neka živi i raste u nama Krist Tvoj Sin da ostvarimo spasonosni Očev plan. Amen.

Glasnik sv. Mihovila Arkanđela/Tomislavcity