Vjerujem da ne postoji netko kome je pojam psihoterapije stran. U današnje vrijeme dosta se naglašava briga o mentalnom zdravlju, pa u skladu s tim pojmovi poput psihoterapije, psihološkog savjetovanja, coachinga i sl., dosta se provlače kroz medije. No, iz isustva mogu reći da ljudi i nisu baš na čisto s tim što je zaista psihoterapija i kome je namijenjena. Drugim riječima, uz samu psihoterapiju i dalje se vežu mnoge zablude.

Jedna od najvećih zabluda jest da je psihoterapija namijenjena samo osobama s ozbiljnim psihičkim poremećajima, ili pak onima koji su nedovoljno pametni, ili nedovoljno snažni i sposobni da sami riješe svoje probleme.

Činjenica jest da se psihoterapija koristi u radu s osobama koje imaju teža psihička oboljenja (najčešće u paru s farmakoterapijom, odnosno, u suradnji s psihijatrom), i s tom svrhom je i razvijena. No, primjena psihoterapije danas je puno šira, zahvaljujući blagodatima koje pruža onima koji se odvaže na ovaj vid rada na sebi. Slobodno možemo reći kako je na neki način namijenjena svima koji žele na bilo koji način unaprijediti kvalitetu svoga života. Namijenjena je svima koji uviđaju da njihov trenutni problem nadilazi njihove kapacitete, svima koji žele bolje razumjeti sebe i druge ljude, unaprijediti važne odnose i slično.

Nitko nije cijepljen od stresa, frustracija i životnih izazova koji nam se nekada čine nesavladivi, niti smo pohađali neku školu koja nas uči tim važnim životnim vještinama. Nismo pohađali ni neku školu partnerstva, a bome ni roditeljstva. Sve su to zahtjevne životne uloge u kojima se nastojimo ostvariti, a to ostvarivanje dalje utječe na našu sreću i životno zadovoljstvo. Kako ostati psihički stabilan, u balansu, usprkos otegotnim okolnostima koje se događaju oko nas? Kako se uspješno ostvariti u važnim životnim ulogama? Ukratko – kako biti sretan? Djeluje tako jednostavno, zar ne? No, svjedoci smo da to baš i nije tako lako postići.

Kada osjećamo fizičku bol tražimo pomoć liječnika, kada nam je pokvaren zub tražimo pomoć stomatologa, za pokvareno auto tražimo pomoć automehaničara. Zar ne?

Zašto nam je onda problem posjetiti psihoterapeuta kada se osjećamo potišteno, anksiozno, depresivno, bijesno, uplašeno, kada smo doživjeli neka traumatska iskustva, izgubili blisku osobu, kada imamo probleme na poslu ili obitelji, kada smo zlostavljani, kada ne spavamo, ne jedemo, kada smo nezadovoljni u nekom odnosu, kada nas preplavljuju osjećaji i misli od kojih se ne znamo othrvati, kada fizička bol koju osjećamo nema organski uzrok pa nam kažu „sve ti je to u glavi“….?

Ne bi trebao biti problem. Liječnik se školovao da bi znao naći uzrok i otkloniti fizičku bol, stomatolog da bi našao uzrok i otklonio bol u zubima, automehaničar se školovao da bi otklonio kvar u autu, a psihoterapeut se pak školovao da bi prepoznao uzrok nezadovoljstva i duševne boli te na taj uzrok djelovao, stvarajući pritom odnos s klijentom.

Ističući blagodati psihoterapije, često kažem svojim klijentima da i sami psihoterapeuti imaju svoje terapeute. Da, tako je. Ako se vratim na one predrasude koje sam navela na početku, mogu reći da se ne vidim ni u jednoj od navedenih skupina. Mi psihoterapeuti nismo ni „ludi“, ni „glupi“, ni „preslabi“, nego smo jednostavno kroz svoje obrazovanje naučeni na rad na sebi, u sklopu naše edukacije imamo obvezne privatne psihoterapijske seanse, a kroz cijelu edukaciju brojne supervizije i intervizije. Zašto? Iz razloga da bi preko puta osobe koja dolazi po pomoć sjedila osoba koja je u balansu, stabilna i ima joj što ponuditi.

Dakle, potražiti pomoć bilo koje vrste nikako nije znak slabosti, danas slobodno možemo reći da to spada u osnovnu brigu o svom zdravlju. Brojna istraživanja pokazuju, a vjerujem da se svi na temelju iskustva možemo složiti, nema cjelokupnog zdravlja bez mentalnog zdravlja, odnosno životnog zadovoljstva. Drugim riječima, fizičko i psihičko zdravlje usko su vezani te utječu jedno na drugo. Stoga, njegujmo svoje psihičko zdravlje jednako kao i fizičko. Ako se ne sramimo odlaska u teretanu, zašto bi se sramili odlaska psihoterapeutu?

Silvija Jurčević,

psiholog i psihoterapeut pod supervizijom

Edukacijsko savjetodavni centar Magis

063 473 994

Tomislavcity