Izgovor glasova (Artikulacija glasova)

Dislalija je naziv za najčešći govorni poremećaj kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Podrazumijeva pogrešan izgovor glasova u vidu izostavljanja, zamjene ili pogrešnog izgovora. Kasnije sazrijevanje fine motorike i motorike govornih organa izravno utječu na kašnjenje u govornom razvoju.

Izgovor glasova ili artikulaciju glasova kod svakog djeteta razvija se drugačijim tempom, no ipak postoji okvirno vrijeme za svaki glas kada bi se trebao javiti. Dijete do pete godine treba savladati izgovor svih glasova. Ovladavanje izgovora glasova se događa postupno. Manje zahtjevni glasovi javljaju se ranije, dok postoje i glasovi koji zahtijevaju spretnije pokrete govornih organa i bolju auditivnu analizu, pa se prema tome javljaju malo kasnije.

  • Do 3,6 godine moraju se ispravno izgovarati sljedeći glasovi: P; B; T; D; K; G; M; N; J; F; V; H; L; A; E; I; O; U
  • Od 3,6 do 4,6 godine moraju biti ispravni glasovi Š; Ž; Č; Ć; Đ; DŽ.
  • Zbog visokih motoričkih zahtjeva za izgovor glasa R, danas je u praksi ustaljeno pravilo njegova odstupanja do 5 i pol godina.

Glasovi koji se javljaju prije su baza za razvoj složenijih glasova  npr. J i V su potrebni za razvoj glasova L, LJ i R, glas S za razvoj glasa Š, glas Z za razvoj glasa Ž, glas C za razvoj glasa Č.

Ako primjećujete odstupanja u izgovoru ovih glasova, ako ih dijete izostavlja, zamjenjuje ili krivo izgovara, bilo bi poželjno da se obratite logopedu kako bi se teškoće otklonile prije polaska u školu. Ovo je bitno zbog procesa usvajanja vještine čitanja i pisanja koji se teško razvijaju ukoliko dijete pogrešno izgovara neke glasove. Odgađanjem posjete logopedu samo se još više usporava govorni razvoj djeteta, a automatizira se pogrešan izgovor za što će onda biti potrebno više vremena za korekciju.

Kristina Mladina, logoped/Tomislavcity