Grafomotorikom se naziva sposobnost držanja olovke i pisanja. Također, to je aktivnost kojom usmjeravamo pažnju i poglede na pokrete šake i prstiju kako bismo se pismeno izrazili.

Grafomotoričke vještine potrebno je usvojiti do polaska u školu. Međutim, njihov razvoj kreće još od najranije dobi u kojoj dijete kreće koristiti žlicu, igra se u pijesku, sipa tekućinu iz jedne u drugu posudu, trga papiriće, te radi niz drugih aktivnosti koje se roditelju mogu učiniti beznačajne a zapravo zahtijevaju precizne sitne pokrete rukom uz dobru koordinaciju pokreta ruku i oka.

Neopisivo je važno poticati dijete da od najranije dobi sve ono što može i želi uraditi samo, tako i napravi. Oblačenje, obuvanje, zakopčavanje gumba, patenta i čička na tenisici, kasnije vezanje vezica, samostalno hranjenje, otvaranje bombona, guljenje voća, sve su to aktivnosti koje prethode razvoju grafomotorike. Na njih treba gledati kao na spontane prilike za učenje.

Ako dijete ne pokazuje interes za šaranje i crtanje, potrebno je poticati ga nudeći mu različite aktivnosti kao što su oblikovanje i rezanje plastelina, lijepljene sličica ili kolaž papira, trganje papira i pravljenje loptica, crtanje po većim vertikalnim površinama (veliki papir, ploča…), listanje slikovnica, slikanje kistom, spužvama, kredama, prstima, bilo čim što dijete zanima i to po raznim podlogama.

U prirodi se mnoge aktivnosti mogu iskoristiti za razvoj fine motorike i pincetnog hvata. Igre u pijesku, zemlji, blatu, skupljanje kamenčića, trave i cvijeća su zabavan način učenja.

Grafmotorika se može vježbati radnim listovima koji traže precrtavanje oblika, spajanje linija, točkica ili brojeva, dovršavanje crteža i slično.

Rukovanje škarama je odlična vježba za fine mišiće šake i prstiju. Škare bi trebale biti dovoljno oštre kako ne bi stvarale frustraciju kod djeteta zbog neuspjeha. Unatoč strahu od ozljede, potrebno je učiti djecu kako da njima rukuju, što bi uz roditeljski nadzor trebala biti sigurna aktivnost.

Kada možemo reći da je dijete usvojilo grafomotoričke vještine?

  • Pravilno drži olovku vrhovima prstiju; palcem, kažiprstom i srednjim prstom
  • Odabralo je dominantnu ruku
  • Može precrtati krug, trokut, romb i kvadrat
  • Zna napisati svoje ime
  • Boji unutar linija

Važno je naglasiti da iako treba poticati, dijete ne treba siliti na korištenje olovke ako za to nije spremno. Mnogo uspješnije će usvojiti ovu vještinu ako mu ponudimo spomenute aktivnosti kroz njemu zanimljiv i izvediv način.

Božana Delać, pedagog i edukacijski rehabilitator/tomislavcity