Sutra počinje nova, školska godina. Dobrih želja djeci, roditeljima i nastavnicima neće nedostajati, naročito ove godine kada je predizborna kampanja.

Kakvo nam je školstvo dalo bi se nadugo i naširoko razglabati, puno toga je loše, ponešto bi bilo potrebno samo popraviti, a još uvijek ima i dobrih stvari. Reforma, novi kurikuli i materijalna baza su ono zahtjevno tegobno i dugotrajno. Obrazovanje je stvar društvenog dogovora. Kako se dogovorimo takvo će i biti! Kažu kada društvo kihne, obrazovanje odmah dobije upalu pluća. Pa o ovome ne bih više.

Što možemo sada i odmah učini uz malo više dobre volje, dobre komunikacije i neznatna napora. Škola je trojstvo učenika, roditelja/staratelja i učitelja. Ona postoji zbog učenika, a nikako zbog učitelja niti roditelja.

Djeci ove godine možemo poželjeti više motivacije i više učenja. Bilo bi lijepo i manje oholosti. Ružno je po hodnicima čuti psovke i prostačenja. O psovanju svetinja će vjeroučitelji. Civiliziranu čovjeku takav oblik izražavanja ne treba, bio on vjernik ili nevjernik.

Roditelji bi ove godine mogli češće i ustrajnije dolaziti u školu i razgovarati o izostancima, učenju i neučenju. Pojedinci bi mogli ne projecirati osobne ambicije preko vlastite djece. Ne moramo svi biti odlikaši, ali ne moramo ni prosjačiti dvojke ako je u pitanju samo lijenost.

Mališanima ne govorite loše o učiteljici ili učitelju. Bit ćete svakako na gubitku. Djeca se vežu za svoje učitelje pa će kritika dijete pogoditi, a učitelj ionako ništa čuo nije. Još gore ako dijete prihvati da učitelj ne valja, onda ga nije dužno slušati, a posljedično ni učiti.

Odrasliji osnovci i srednjoškolci mogu čuti roditeljsku kritiku o kakvoj barabi iz zbornice.

Zato ne mudrujte o važnim i nevažnim predmetima. Pa ne treba ovaj i ne treba onaj predmet. To ide tako daleko da eto neki predmeti oduzimaju dragocjeno vrijeme za učenje onih važnih. Kada djetetu „objasnite“ da ne treba književnost, glazbeni, likovni, filozofija, logika, sociologija, tjelesni, vjeronauk, mrtvi latinski, povijest, zemljopis i još ponešto, pa ga pošaljete u opću gimnaziju, baš ste napravili posao.

To posebno vrijedi za srednje škole koje po našemu zakonu još nisu obvezne. Znali ste koji su predmeti, pa ako se to ne sviđa ni djetetu ni vama, onda idite u neku školu gdje toga nema.

A učiteljima, svojim kolegama i školskom osoblju; radnicima uspješnu radnu, školsku godinu, neradnicima još jednu uspješnu neradnu godinu. Tko im što može? Već dokazano-nitko.

Bože Krajina/Tomislavcity

Foto: Ilustracija/Arhiv