Samo ti tako piši, sad ti neće dati drva pogotovo; komentar je ukućana na naslov koji sam zapisao dan prije pisanja jer sam sve ostavio da malo odleži. Siguran sam da nije i neće biti tako. Dobit ću ja drva i to od Šumarije. Drugi dobavljači me ne zanimaju. Dvije stavke su na strani javnog poduzeća, povoljnija cijena i još uvijek dobra leđa. Deset kubnih metara sam ispilim i iscijepam donese mi uštedu/zaradu od 500 maraka. Vrlo jednostavno! Ono što nije jednostavno je dobiti drva. Mislim, neću se gurati, meni odgovara da stignu pred kuću u rujnu. Ima vremena.

Piše: Božo Krajina/Tomislavcity

Budući da je među Duvnjacima ogrjev oduvijek jedna od dominantnih, ozbiljnih tema, stalno sam bio dobro upućen kakvo je stanje s uplatom. Kad jedan dan rekoše da Šumarija ne prima uplate već prijave (valjda predbilježbe). Idem se predbilježiti… akcija. Nisam ni ušao u upravu, na ulaznim vratima obavijest da ne primaju ni prijave ni uplate do 15.7. Ma dobro, strpljen-spašen! Taj 15. brzo je došao i pao na petak. U ponedjeljak, eto mene opet pred Šumarijom. I opet nemam razloga ulaziti, na vratima piše da ne primaju prijave ni uplate „do daljnjega“. Taj „daljnji datum“ je naša balkanska izmišljotina. U prijevodu znači možda nikad. Onda sam otišao na daljnji datum procijenivši da je razumno u kolovozu i to ne prvih dana. Dočeka me ista obavijest. Ušao sam i zatekao čovjeka koji mi ljubazno objasni da je velika gužva i da bi nešto moglo biti u listopadu.

Ja sam principijelan čovjek i neću tražiti vezu! Čekat ću listopad, uplatiti i dobiti drva prije Božića. Doduše, kažu da su principi kao šešir, a šešir bolje stoji kad se malo nakrivi. Ipak, neću vezu! Ma nisam ja tako pošten. Prava istina je da imam drva za ovu godinu i tako već godinama u jesen naručujem za dogodine.

Stigla nam je kriza s energentima. Zaratilo u Ukrajini, poskupjela nafta, poskupio plin. Mali broj Duvnjaka se grije na ta dva energenta, a oni koji su se grijali preskupo im je pa se vraćaju na domaći ogrjev; drvo i pelet. Otpadao i pelet, postao preskup jer je zapadnjacima postala preskupa struja, preskup plin, preskupa nafta. Traže pelet, plaćaju onoliko koliko je nama previše. Ode i pelet na Zapad.

Mnogi u Duvnu su odustali od plina i peleta. Povećana potražnja drva i pritisak na Šumariju. Lani su isporučili oko 8000 metara kubnih. Ove godine će to ići i na deset. U ovome trenutku imaju obvezu isporučiti još 2000. One koji su se prijavili, a nisu mogli uplatiti pozivat će i pitati jesu li još zainteresirani.

Ja jesam, stavite me na popis da ne dolazim. Broj telefona u redakciji portala.