Kako je već uobičajeno, na prvu nedjelju poslije Ivandana slavi se sveta misa na groblju spaljenih na Lugu. Na ovom groblju sahranjeni su posmrtni ostaci osamdeset troje stradalih mještana Luga, Kuka i Letke, koje su pripadnici njemačke SS divizije “Princ Eugen” spalili ili pobili na Lugu, 16.12.1943. godine.

Prije početka svete mise članovi Udruge Lug-Poljica položit će vijenac, a djeca i drugi mještani simbolički će unijeti u groblje 83 upaljene svijeće pri čemu se čitaju imena stradalih.

Sutra neće biti svete mise u 11:30 sati na Širokovcu niti pučke svete mise u 10:30 u Tomislavgradu.

Prilika je ovo za sve Duvnjake iz svih duvanjskih župa da sutra sudjeluju u svetom misnom slavlju na Lugu i prisjete se žrtve 83-oje nevino ubijenih.

Tijekom proteklih godina uz velike napore, kako financijske tako i fizičkim angažiranjem mještana, završeni su bitni građevinski radovi na uređenju okoliša oko groblja spaljenih. Kako bi pomogli završetak planiranih radova, fratri su odlučili da će i ove godine milodar (lemuzina) sa sutrašnje mise biti darovan za nastavak radova na uređenju spomena doma. Iz Udruge zahvaljuju na ovoj humanoj gesti.

Tomislavcity