U duvanjskome selu Lugu danas je slavljena sveta misa za 83-oje mještana Luga, Kuka i Letke koji su mučki ubijeni 16. prosinca 1943. godine.

U ovoj svetoj misi sudjelovali su uglavnom župljani iz Luga, Kuka, Mokronoga, Sarajlija, Letke i Tomislavgrada. Došli su moliti za svoje drage pokojne koje su tijekom Drugoga svjetskoga rata izgubili u strašnome zločinu, bilo da su spaljeni ili strijeljani od strane pripadnika njemačke nacističke vojske.

Sv. misu predslavio je fra Stipe Rotim koji je u prigodnoj homiliji naglasio da nam Isus i kroz današnje Evanđelje progovara da se sjećamo svojih preminulih jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas. Bez obzira na njihovu mučku smrt, imamo blagoslov u svojim obiteljima i djeci, kazao je fra Stipe. Ujedno je naglasio da uz vjeru i sudjelovanje u svetoj misi trebamo moliti za oprost koji možemo dobiti po Božjem naumu.

Uoči početka sv. mise pročitana su imena svih stradalih u tome zločinu. Za svakoga od njih upaljena je svijeća. Nju su položili mladi, dok je ispred Udruge Lug – Poljica, koja je osnovana radi očuvanja uspomene na žrtvu nevino stradalih mještana, položen vijenac.

Tomislavcity