Na groblju spaljenih u duvanjskome selu Lugu danas je slavljena sveta misa za 83-oje nevino stradalih mještana Luga, Kuka i Letke koji su mučki ubijeni 16. prosinca 1943. godine. Misi se odazvao veliki broj župljana, a euharistijsko slavlje predslavio je duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić.

U uvodnoj riječi gvardijan je kazao kako je bio iznenađen nepoznavanjem i krivim shvaćanjem značenja svete mise koja se nedavno služila u sarajevskoj katedrali za blajburške žrtve te sve žrtve rata i poraća. Kazao je da je euharistija ustanovljenja radi grešnika, a ne pravednika. U propovijedi je istaknuo da danas molimo za žrtve u Lugu, ali i za one koji su ih spalili, molimo i za druge nevine žrtve, pobijene u Ljubuši, ali i za one koji su taj zločin počinili – partizane. Dodao je kako se Hrvate često naziva fašistima te da je ovo mjesto najveći argument koji to opovrgava. Također, naglasio je da je praštanje najveća snaga naše vjere, kao i mir u srcu. Ujedno, zahvalio je svima koji pomažu izgradnju spomen obilježja ovim stradalnicima.

– Vi znate što se ovdje dogodilo, tu su vaši očevi i rodbina. U duvanjskome kraju svi ljudi još to ne znaju, stoga uz postojeće obilježje podržavam sve vas koji ustrajte da se ono izgradi na ovako vidljiv način, radi onih koji ovuda prolaze i u tome ću vas i dalje podržati, kazao je fra Sretan.

Dodajmo da su i ove godine pročitana imena svih 83-oje stradalih mještana u Lugu, a djeca su nosila 83 upaljene svijeće.

Fra Sretan je naglasio i da su odlučili odreći se milodara s današnje mise, ali i one sljedeće godine, u korist nastavke izgradnje spomen obilježja na Lugu. Zanimljivo je bilo vidjeti gvardijana koji je prvi dao svoj prilog za lemuzinu, a i svi nazočni na misi bili su široke ruke te je prikupljeno oko 3.000 KM koje će, kako je već navedeno, biti iskorištene za nastavak izgradnje spomen obilježja na Lugu.

Tomislavcity