Prije izlaska sunca tamo negdje iza brda Malenice uskomešali se crveni oblaci, a kako i ne bi kad im žestoka bura neda mira. Minus sedam stupnjeva Celzijevih nije nam naudilo da  odradimo ranije dogovorenu hajku na predatore. Organizatori zajedničke hajke LU “Vran” LU “Zavelim”.

Zborno mjesto za lovce LU “Vran” bilo je kod Benzinske crpke “Dukić”, a za lovce LU “Zavelim” i goste iz: Imotskog, Donjeg Prološca, Čitluka, Ljubuškog, Gruda, Posušja, Širokog Brijega, Nove Bile i Novog Travnika zborno mjesto u Radošima. Tamo negdje do sedam sati u Radošim nas se okupilo devedeset. Dok smo čekali obraćanje predsjednika Marija Sušilovića da nam da naputke što, kako i gdje loviti, neki lovci su se zadržali u svojim automobilima kako bi se prije polaska u lovište barem još malo ugrijali. Nakon pozdravnog govora i naputaka od strane predsjednika krenulo se put lovišta.

Lovilo se predatore: lisicu, kunu i vuka i to na potezu Midene i Grabovice. Ovaj put predatori su u buri i hladnoći našli saveznika tako da je u konačnici odstrjel bio “mršav”. Jedna kuna i jedna lisica koje su se zatekle izvan svojih nastambi platile su glavom. Ukupno dvjesto lovaca na terenu dalo je sve od sebe da napravi dobar posao, ali zbog hladnoće predatori su ostali negdje na sigurnom i tako izbjegli ono najgore po njih.

Oko podne, po završetku hajke, našli smo se svi u Rogovima pod šatorom koji uz dosta muke podigoše momci s Kočerina. Veliki šator izdrža do kraja na velikoj buri koja je vremenom polagano slabila. Kroz malo uslijedio je zajednički ručak. Graha sa slaninom i  lovačkog gulaša bi dovoljno za sve. Sve pohvale kuharima Ivanu Ramljaku iz PosušjaLovri iz Bukovice na odlično spremljenoj ukusnoj hrani. Uz to, našlo se još i sedam pečenih odojaka, a izvrsno ih ispeče Pekarna Zrno iz Tomislavgrada. Pohvale i Jozi Zrni.

Dobre kapljice nije nikada manjkalo pa tako ni ovaj put. Prije ručka pomolišmo se svi skupa na čelu s našim dragim župnikom fra Jozom Radošem – Đokom zahvalivši dragom Bogu na svemu.  Poslije ručka upriličena je i tombola. Glavna nagrada bila je puška bokerica, a sponzori  te nagrade organizatori hajke  – LU “Vran” i LU “Zavelim”. Ovu vrijednu nagradu dobio je Vlado Krstanović. Od sponzora spomenimo još i LU “Golub” Čitluk – sponzorstvo sto KM i Caffe bar “Bukovica” –  dvije gajbe Žuje.  Našlo se tu još lovačkih nagrada:  lovački tronožac, pribor za čišćenje puške, majice  i paketi vina. Sponzori ovih nagrada bili su organizatori hajke.

Nakon tombole krenula je pjesma, a tko bi ju započeo nego naš Ivan Radoš – Mićukić profesor u tomislavgradskoj galzbenoj školi. Nije štedio ni grla, ni svoje omiljene dugmetare. Uz sebe je imao i vrsne prateće vokale među kojima se isticali moji dragi rodijaci Branimir i Marinko zvani Skela. Njih dvojica i ovaj put stigoše na vrijeme iz Njemačke kako bi nazočili lovu i druženju. Uz njih valja spomenuti i rodijaka Ćiću i Zelu te Božu Zjalića koji ne propuštaju ovakva događanja.

Iz Lijepe naše, iz ne tako nama dalekih Turijaka kod Sinja, stiže nam i ovaj put naš dragi prijatelj Petar Lučić i to s “pojačanjem”: ujac Čombe, Rara i Žujo. Kršni momci, članovi KUD “Turijaci” i prave ljudine dođoše po prvi puta i ponesoše lijepe dojmove s ove naše zajedničke fešte. Po odlasku uputiše svoje zahvale na gostoprimstvu uz onu: “Ovoga nema nadaleko, sve pohvale momci!” Nije im se dalo tek tako otići iz Roška Polja pa su svratili još po “jednu”  putničku u Caffe bar “Tigar”. Nisu bili jedini koji su to napravili nakon još jedne lovačke fešte za pamćenje.

Organizatorima na čelu s predsjednicima Stjepanom ŠkaromMarijom Sušilovićem čestitke i pohvale.

Dobra kob!

Dio atmosfere s ovoga događaja pogledajte u fotogaleriji.

Ante Đikić/Tomislavcity