Foto: Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno

Povodom 50. obljetnice smrti Gabriela Jurkića, izložba Hommage ljepoti, in memoriam 1974. – 2024. u Livnu predstavila je do sada nepoznata i poneka od najboljih Jurkićevih umjetničkih ostvarenja.

“Pozitivna sinergija Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, Umjetničke galerije BiH, Zagrebačke nadbiskupije i Apostolske nuncijature iz Republike Hrvatske, Župe Osova, obitelji Jurkić, obitelji Šunjić, Anđeline i Tihomira Mamića, Endija Poškovića i Julie Anne Visco, Darka Kalečaka, Željka Nakića, Vlatka Grabovca, te ostalih privatnih posuđivača rezultirala je izložbom kojom su muzej i franjevačka zajednica na Gorici na najljepši mogući način željeli odati počast čovjeku čiji nas život nadahnjuje, a baština oplemenjuje”, rekla je ravnateljica gđa. Dražena Džeko.

Gvardijan Fra Marko Ešegović je u pozdravnom govoru istaknuo iznimno zadovoljstvo što se upravo prigodnom izložbom, posvećenu velikom umjetniku, svečano otvara manifestacija Kulturno-vjerski dani Naša Gorica. Kako bi Gabrielu i Štefi Jurkić odali zasluženu počast, franjevci su 2020. godine izgradili spomen-obilježje.

Kao inspiracija za spomen-obilježje autoru, akademskom kiparu Anti Jurkiću poslužila je antologijska slika Gabriela Jurkića Put u vječnost, 1918. koja je predstavljena i na ovoj izložbi.

O Jurkiću i njegovu umjetničkom doprinosu „o senzibilnoj orkestraciji njegovih boja, mirnoći slikarske materije i, poglavito, harmoničnim akordima svjetlosti“ govorila je ugledna povjesničaraka umjetnosti i dugogodišnja ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu, gđa. Biserka Rauter Plančić istaknuvši kako se on nedvojbeno ubraja među naše najveće pejzažiste 20. stoljeća.

Autorica izložbe, Željka Markov, je istaknula kako se kroz 40 izabranih radova želi prikazati svestrana Jurkićeva rukopisna manira i Jurkićevo umijeće u postizanju meditativne atmosferičnosti kojom zrače njegove slike.

Kroz šezdesetogodišnje stvaralačko razdoblje Jurkić je putem svog kista težio zabilježiti titraj darovane zemaljske ljepote i stvorio je krajolike magične ljepote u koje želimo zakoračiti.

Ministrica Federalnog ministarstva kulture i sporta gđa. Sanje Vlaisavljević u svome toplom obraćanju rekla je da tko god se susreo sa Jurkićevim pejzažima nikad više ne može istim očima gledati na krajolike naše zemlje.

Podršku ovoj značajnoj izložbi dali su i ostali ugledni dužnosnici gosp. Ante Tadić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi HBŽ, gospodin Tomislav Vrdoljak konzul Republike Hrvatske u Livnu i gđa. Sabina Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo. Svojom nazočnošću izložbu je uveličala i obitelj gospodina Mirka Jurkića, brojni franjevci, posjetitelji i umjetnici iz Sjedinjenih Američkih država, Švedske, Hrvatske i iz brojnih gradova Bosne i Hercegovine.

Gabriel Jurkić jedan od najomiljenijih slikara Livnjaka i ovaj put je svojim djelima, produhovljene ljepote, dotakao mnoge ljubitelje umjetnosti.

Izložbu je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara BiH gđa. Borjana Krišto istaknuvši da je laka i lijepa odgovornost putem ovakvih izložbi odati počast umjetniku i umjetničkim djelima koja su trajna i neizbrisiva kulturna ostavština.

Mladi glazbeni virtuoz Antonio Šarić uz klavirsku pratnju Marije Martinović Barač učinili su tu večer i svečano otvorenje izložbe još otmjenijim kojom su čuvari Jurkićeve baštine htjeli dostojno se prisjetiti na Jurkićev univerzalni doprinos europskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća.

Izložba ostaje otvorena do 28. 7. 2024. godine.

Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno/ Tomislavcity