Obilježavanje Dana grada Livna i 1127. obljetnice prvog pisanog spominjanja livanjskog kraja u Povelji kneza Mutimira počelo je u ponedjeljak u tom gradu proslavom Dana branitelja. Tim povodom livanjski gradonačelnik Luka Čelan upriličio je svečani prijam za predstavnike svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s kojima je razgovarao o prošloj i budućoj suradnji.

Pomoć braniteljima

”Nažalost, danas nismo u prilici govoriti o potpunoj ravnopravnosti i ispunjenim pravima branitelja, ali pred nama je i dalje zajednička borba za ta prava koja moraju biti riješena kroz nadležne institucije”, kazao je gradonačelnik Čelan.

Podsjetio je kako Grad Livno, u skladu sa svojim mogućnostima, nastoji biti od pomoći svim braniteljima kroz različite vidove suradnje, od potpore projektima Udruga, do jednokratnih novčanih pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji.

”Svjesni smo da je za ravnopravan status branitelja u društvu potrebno puno više i vjerujem i nadam se da ćemo u što skorije vrijeme govoriti o ispunjenju tih prava”, naglasio je livanjski gradonačelnik.

Pozvao je sve da na današnji dan u mislima budu sa braniteljima o čijoj je hrabrosti, kako je kazao, potrebno neprestano govoriti i koje treba postavljati kao uzor današnjim i budućim generacijama. Pored toga, zahvalio je svim pripadnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata na području Livna na dosadašnjoj spremnosti na suradnju s Gradskom upravom Livna te pozvao na jačanje te suradnje i u budućnosti.

Suradnja

O potrebi uzajamne suradnje i zajedništvu u svom kraćem obraćanju u ime Udruge branitelja Grada Livna govorio je i njezin predsjednik Jakov Perković koji je kazao kako “Dan branitelja treba biti dan zajedništva kada svi, bez obzira iz koje udruge proistekle iz Domovinskog rata dolazili, trebamo biti jedno kao što smo bili ’92. godine”. Samo tako, istaknuo je Perković, hrvatski se branitelji, zajedno s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, mogu izboriti za bolji položaj branitelja nego što je to danas.

Na potrebu jačanja suradnje kao i na okupljanje većeg broja branitelja na današnji dan ukazao je i predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Željko Krišto.

Nakon svečanog prijema uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomeniku za slobodu hrvatskog naroda u Gradskom parku gdje su uz udruge i gradonačelnika, vijence položili i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić s ministrima te konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak.

Fena