Prekogranična suradnja i korištenje EU fondova bila je tema okruglog stola održanog u Livnu. Prakse i mišljenja razmijenili su poduzetnici, sveučilišni profesori, zaposlenici Ureda za Hrvate izvan RH i predstavnici lokalnih vlasti.

Kako do novca iz EU fondova pokušali su okupljenima pojasniti sveučilišni profesori i poduzetnici, dok su oni iz lokalne i županijske vlasti govorili što im treba i koji su problemi.

“Hercegbosanska županija i grad Livno su odavno prisutni u tim sferama, ako to tako mogu nazvati. Oni odavno animiraju na projekte. Već se razvojna čulo za potencijale koji oni posjeduju, a to su turizam i poljoprivreda”, navodi Mirjana Miličević sa Sveučilišta u Mostaru.

“Tek zagledamo mogućnosti koje nude prekogranična suradnja, EU fondovi i Intereg, koji je sada u fazi pripreme. (…) To je trilatetalna suradnja Hrvatske, BiH i Crne Gore. Želimo Livno istaknuti kao najveći centar ove regije”, izjavio je gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Da se razvoj gospodarstva ne može bazirati isključivo na EU fondovima, nazočnima je obrazložio poduzetnik Ivan Miloloža.

“EU fondovi neće pomoći ako sami sebi ne pomognete, to je prva i osnovna stvar. Oni su apelaciono otvoreni. (…) Livno je prostor koji je bogom dan za stočarstvo. Suport mora biti od onih koji su protagonsti vlasti”, smatra poduzetnik Ivan Miloloža.

Ovaj okrugli stol je bio dio programa Treće kulturno-vjerske manifestacije Hrvata u Bosni i Hercegovini “Vratimo nadu zavičajnu” u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i livanjskog KUD-a Rudine. Održana je i izložba nematerijalne kulture, smotra folklora, a na kraju programa gosti iz Hrvatske su posjetili susjednu Ramu.

BHRT