Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak s resornim županijskim ministrima iz Zeničko-dobojske, Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske županije,  te predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), s ciljem suradnje i uspješnog provođenja aktivnosti na uspostavi novih zaštićenih područja.

Iz Federalnog ministarstva navode kako je u FBiH zaštićeno svega 3,24 posto područja, što je mala površina ako se uzmu u obzir iznimno bogatstvo diverziteta, specifična biološka raznolikost, prirodne ljepote i fenomeni naše zemlje. Ističu kako je standard i zahtjev Europske unije da svaka zemlja treba zaštititi najmanje 10 posto svog teritorija.

U sljedećem razdoblju predviđena je uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji BiH i to Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sustav Vjetrenica, Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice i botaničko-floristički rezervat Mediteranetum, što bi moglo iznositi ukupno pet posto zaštićenih područja.

Ova prirodna područja, navode, predstavljaju osnovni alat za zaštitu prirode u BiH i svijetu, a sva će nakon ulaska u EU postati dio europskog prirodnog nasljeđa.

”Proces uspostave zaštićenih područja omogućava BiH korištenje i sredstava iz fondova Europske unije i zato je potrebno definirati lokalitete koji su i od evropskog značaja i utvrditi koji je to postotak državne teritorije”, stoji u priopćenju.

Ta područja, tvrde, ni u kom slučaju neće biti ”ograđena” zaštićena područja, već će biti otvorena i često ovise o održivim ljudskim djelatnostima i upotrebi  zemljišta. Ukoliko su vlasnici nekretnina izloženi ograničenjima, onda imaju pravo na poticaje ne samo državne, nego i Europske unije, priopćeno je iz Federalnog  ministarstva okoliša i turizma, prenosi livno-online.