U sklopu otvorenog poziva Regionalnog challenge fonda za dualno obrazovanje u Livnu je potpisan Memorandum o suradnji između Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića i dvije livanjske tvrtke B Spring i B Krug.

“Regionalni challenge fond novi je program za zemlje zapadnog Balkana koji je iniciralo njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj, a provodi ga Komorski investicijski forum zapadnog Balkana”, kazao je ravnatelj Srednje strukovne škole u Livnu Saša Grabovac.

Fond pomaže usklađivanju obrazovnih programa potrebama tvrtki, ulaže u obrazovanje, opremu i infrastrukturu za praktičnu obuku učenika u cilju stjecanja znanja i vještina traženih na tržištu rada.

Grabovac je kazao da će livanjska škola aplicirati prema Fondu za dobivanje strojeva na kojima će učenici moći vježbati, a nakon što ovladaju osnovnim vještinama obavljat će praksu u livanjskim tvrtkama.

“Uglavnom se radi o CNC strojevima za obradu metala, PVC-a i plastike. U početku profesori, po struci magistri strojarstva, u školi će raditi na usavršavanju učenika, a zatim će instruktori u samim tvrtkama provoditi njihovu daljnju edukaciju”, dodao je Grabovac.

Livanjska tvrtka B Spring bavi se proizvodnjom opruga i alata za sve industrije, među ostalim proizvodi komponente motora za zrakoplovne gigante Airbus i Boeing, dok je primarna djelatnost B Kruga proizvodnja PVC aluminijske stolarije i čelične bravarije, piše SSK.