Svečano je danas na Kupresu koji slavi 26. obljetnicu oslobođenja. Tim povodom u župnoj crkvi Svete Obitelji slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Prethodno su položeni vijenci i upaljene svijeće ispred crkve kao i kod spomen obilježja poginulim pripadnicima specijalne policije (Dražen Lončar, Ivan Miličević, Ivo Bubnić i Boško Livančić.)

Nakon misnoga slavlja ispred župne crkve uslijedilo je opijelo za sve poginule u Drugome svjetskom ratu i polaganje vijenaca, a potom svečani pobjednički mimohod gradskim ulicama u pratnji orkestra Oružanih snaga BiH.

Ovom prigodom blagoslovljen je i otkriven i novoizgrađeni spomenik u čast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu, žrtvama komunističkoga terora kao svima onima koji su kroz povijesti umirali za slobodu hrvatskog naroda Kupreške visoravni.

Podsjećamo, riječ je o skulpturi „Zahvalnost“ – rad akademskoga slikara i kipara Ante Mamuše. Na spomeniku su ispisana imena poginulih i nestalih branitelja u Domovinskome ratu te ubijenih i nestalih civilnih žrtava Domovinskoga rata.

Spomenik je blagoslovio mons. Vukšić, a otkrili su ga članovi obitelji stradalih, poginulih i nestalih u Domovinskome ratu.

Proslava 26. obljetnice oslobođenja Kupresa održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, Općine Kupres i Udruga Domovinskog rata Kupres.

Tomislavcity

Foto: Marko Mršo/Tomislavcity