U sjeni Referenduma o neovisnosti Bosne i Hercegovine u malom kupreškom selu Zlosela događa se incident na granici oružanoga sukoba kada je zaustavljen jedan „sumnjivi„ konvoj.

Tog 29. veljače 1992. godine, po završetku prvoga dana Referenduma o neovisnosti Bosne i Hercegovine, dok se noć spustila na kupreško selo Zlosela Hrvati iz ovoga sela zaustavili su konvoj pod pratnjom vojne policije čije je odredište bilo selo Vukovsko (20-tak kilometara udaljeno istočno od Kupresa prema Prozoru).

Konvoj se sastojao od 5 civilnih kamiona i jednoga terenskog vozila beogradskih registracijskih oznaka. Vođa ovoga „humanitarnog“ konvoja koji je vozio pomoć Srbima u Vukovsko bio je Dušan (podrijetlom iz toga sela, tada na „službi“ u Beogradu). Hrvati koji su ih zaustavili u svome selu željeli provjeriti radi li se uistinu o humanitarnoj pomoći ili su u kamionima oružje i vojna oprema, bez namjere da im ometaju daljnji put – ako se radi samo o humanitarnoj pomoći za žitelje u Vukovsku. Vođa konvoja je to odbio pa je konvoj  čekao u Zloselima, a lokalni srpski i hrvatski čelnici (SDS) i (HDZ) na Kupresu su dogovorili da se zaustavljeni konvoj bez pregleda sadržaja u kamionima, okrene i vrati natrag od kuda je i došao – prema Šipovu.

Konvoj je prema raspoloživim izvorima, sutradan stigao preko Jajca, Donjega Vakufa i Bugojna do sela Vukovsko. U prva četiri kamiona bila je humanitarna pomoć, a u petom su bili oružje i vojna oprema koja će biti potrebna za skori oružani sukob – rat na kupreškoj visoravni. A on je sigurno dolazio…

Marko Mršo/Tomislavcity