Konstantna nepovoljna epidemiološka situacija nije poslužila kao izgovor kulturnim institucijama Lašvanske doline za usporavanjem rada. Naprotiv, realizirano je mnoštvo projekata u kojima su mladi umjetnici dobili priliku za vlastiti kreativni izričaj na kulturnoj sceni te osobni i kolektivni, duhovni rast i razvoj.
Klub čitanja i pisanja u okviru JU Gradska biblioteka Travnik, organizirao je večer na kojoj je predavanjem i radionicom predstavljen lik i djelo Milene Mrazović-Preindlsberher, prve novinarke i izdavačice u BiH koja je uz to bila i profilirana književnica. Klub čitanja i pisanja je organizirao i predavanje o ženskim arhetipovima prikazanima u bajci Uspavana ljepotica te u likovima Penelope i Arijadne iz grčke mitologije.
Radionica fraktalnih crteža, crteža nastalih zatvorenih očiju je privukla je osobit interes građana. Književnici i psiholozi su građanima kroz predavanje i radionicu predstavili stvaralaštvo Maka Dizdara kroz paleopsihološko čitanje Kamenog spavača. Andrićeve misli u biblioterapijskom ključu, Klub čitanja i pisanja je također prezentirao kroz poetski i prozni kolaž Andrićevog književnog djela i biblioterapijskih principa.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Travnik, organizira ugodne razgovore s umjetnicima i kulturnjacima kroz koje publika dolazi do novih spoznaja, razmjene iskustava i znanja. Održan je razgovor s Antom Bilićem, intendantom Hrvatskog kazališta Travnik, Josipom Križanovićem, dopredsjednikom Središnje uprave HKD Napredak, dramaturginjom i redateljicom Anelom Križanac.
Građani su imali priliku prisustvovati i književnoj večeri te Danima otvorenih vrata Napretkove knjižnice.
Kazališna umjetnost je iznjedrila mjuzikl Aska i Vuk u Kazalištu mladih Korifej dok je Hrvatski kulturni centar Nova Bila potpisao sporazum o suradnji s Teatrom Gavran što obećaje bogat kazališni program ovoj instituciji.
Festival monodrame InBox je raspisao natječaj za tekst monodrame, također u suradnji s kazalištem Korifej.

Marija Pavković/Tomislavcity