Foto: T.M./Tomislavcity

Na nekoliko hektara svježe pokošene livade, okružen visokim borovim šumama, uz sami grad Glamoč smjestio se lokalitet Busija. Mnogima nepoznat, ali izvanredno zanimljiv i privlačan, neuobičajen i atraktivan. Posebno je ovih dana Busija izvan svih vremenskih i prostornih ograničenja. Naime, ovaj je prostor domaćin trostrukom rock-punk koncertu, događaju kakav je pravo osvježenje za ovu općinu, županiju i cijeli prostor od Neretve do Oštrelja i od Kamenskog do Mliništa. Dodir s prirodom, s prostranstvom livade i nepreglednim crnogoričnim šumama koje okružuju ovo mjesto, s mnogobrojnim kamperima i bikerima, uz zvuk gitara i ritmove bubnjeva, neodoljivo podsjeća na Woodstock iz 1969. kakav smo mogli gledati na raznim TV-zapisima. U već tradicionalnom koncertnom okupljanju, koje je počelo 2018. godine, ovoga petka, 28. srpnja 2023., imali smo zadovoljstvo poslušati tri gupe: New primitives, Belo kopche i Brkove. Za subotu su najavljeni Zoster, Galija i Psihomodo pop.

New primitives – band nazvan po istoimenom pokretu

Sarajevski band New primitives, kako mu i ime kaže, svira hitove ovoga sarajevskoga pokreta iz osamdesetih, prije svih Zabranjenoga pušenja i Elvisa J. Kurtovicha. Band čine vrsni glazbenici koji su svirali u samom Zabranjenom pušenju ili u grupi Letu štuke, kao i neprikosnoveni znalci koji su prste vježbali po raznim scenama olimpijskoga grada. Poseban štih ovom bendu daje akademska glazbenica Lidija, a kako u šali kažu članovi New primitivesa, za nastup ima honorar od 6 KM. Posebna je atrakcija vokal ovoga banda. Kako ga drugi članovi hvale, ljepši je i od Nele i od Seje (što i nije neki uspjeh, op. autora), a energijom kojom je prštao njegov nastup osvojio je publiku i hladnu glamočku noć zagrijao do podnošljive temperature.

New primitives koncert su otvorili hitom Zabranjenoga pušenja Bos il’ hadžija, a onda su se redali naslovi kao što su Murga drot, Mile hašišar, Dok čekaš sabah sa šejtanaom, Guzonjin sin (uz napomenu da ih je bilo i prije rata, možda i više nego sada), Na straži pored Prizrena, Poso, kuća, birtija…, Fikreta, Ibro dirka, Pišonja i Žuga, Lutka s naslovne strane…sve do Šokiraš me, majke mi kojom je i završen prvi dio koncerta. Povremeno su u ovaj raspored ubacivane numere Elvisa J. Kurtovicha kao rodonačelnika pokreta New primitives (pjesma Kad se babo vrati kući…).

Belo kopche – tribute to Bijelo dugme

Posebna atrakcija bio je nastupa makedonskoga (skopaljskoga) sastava Belo kopchetribute to White button ili počast Bijelom dugmetu. U odjeći glam-rocka iz sedamdesetih, vizualno i glazbeno oponašajući Gorana Bregovića, Željka Bebeka (kasnije Mladena Vojičića – Tifu i Alena Islamovića), Ipu Ivandića, Zorana Redžića… makedonski glazbenici su oduševili publiku. Iako su danas tribute to… bandovi prilično u modi, dojma smo da se nitko nije primakao originalu kao što to čini ovaj skopaljski sastav.

Svoj dio koncerta počeli su pastirskom fazom iz karijere Bijeloga dugmeta (Kad bih bio bijelo dugme, Tako ti je mala moja, Da sam pekar, Slatko li je ljubit tajno, Hop-cup, Požurite konji moji…), publiku su osvajali kompleksnijim uradcima kao što su Izgledala je malo čudno, Piši ko nekad ili Doživjeti stotu…, a vrhunac su dosegli izvedbom neponovljivih balada kao što su Sanjao sam noćas da te nemam i Selma. Opus Mladena Vojičića (Lažeš, zlato, Lipe cvatu…) i Alena Islamovića (Ružica si bila) također je bio zastupljen na koncertu. Sve numere je s nevjerojatnom mogućnošću vizualne i, što je još važnije, vokalne transformacije otpjevao Zoran Rudan – Ceki. Da je najpoznatiji duvanjski zet bio na koncertu iznenadio bi se vidjevši (i čuvši) sam sebe na sceni.

Brkovi – trenutno jedan od najboljih punk-bendova u Hrvatskoj

Zagrebački punk-band Brkovi energičnom svirkom u maniru Sex pistolsa već je prvim taktom dodatno naelektrizirao već ionako raspoloženu i zagrijanu publiku. Posebno su oduševljeni bili mladi koji su natiskali ispred bine, pa se promatrač nije mogao oteti dojmu: Punk not death! Uz već klasičan punk-nastup, jakom scenskom energijom i uz pokoju vulgarnu riječ (to je u ovom stilu neizbježno i nije za zamjeriti), Brkovi su uspostavili izravnu, gotovo opipljivu komunikaciju s mlađim dijelom publike, pa su se uz visoke glamočke borove penjali stihovi iz pjesama: Bauštela, Meti ispred svojih vrata, Cvjetalo je meni cvijeće…

Uz omiljene rock ili punk teme ideje, Brkovi su pokazali uspješni u parodiranju glazbenih žanrova izvan granica (dobroga) ukusa, na čemu im svakako treba čestitati.

Cjelokupno događanje je organizirao na visokoj razini, od pristupa Busiji i parkiranja do usluga hrane i pića ili svima dostupnih vreća za smeće. Produkcijski, koncert je daleko iznad onoga što obično čujemo na ovim prostorima. Vrlo kvalitetan i snažan zvuk (ali ne preglasan i zaglušujući, bez „svatovskih“ anomalija), s jasno diferenciranim instrumentima i pojedinim dionicama, uz odgovarajuće, publici ugodno osvjetljenje zaslužuje svaku pohvalu.

M.M. i T.M. / TC