Duvnjaci imaju za naše prilike veliki broj trkača, Atletski klub Puls, lokanu trkačku ligu, kao i nekoliko utrka koje organiziraju na godišnjoj razini, piše portal trcanje.net.

Nisam mogao pretrčati 50 m

Među trkačkim entuzijastima iz Tomislavgrada je svakako i Krešimir Sliško (1965.), jedan od osnivača AK Puls i njegov predsjednik koji se trčanjem počeo baviti 2012. godine.

– U proljeće 2012. godine sasvim slučajno sam otkrio da imam povišeni krvni tlak. Nakon izvršenih pretraga ustanovljena je esencijalna hipertenzija i propisana terapija Optimonom od 10 mg. Budući da mi je i otac imao istih problema, tu činjenicu sam prihvatio kao nasljednu bolest. Ubrzo sam surfajući Internetom došao do informacija da su hodanje i trčanje dobra terapija protiv takve bolesti. Kako se u to vrijeme nisam bavio sportom, trčanje sam isključio jer jednostavno nisam mogao trčati pa sam počeo prakticirati šetnju prije posla, priča Krešimir Sliško o svojim početcima.

– Jedne prilike tijekom šetnje, sin me nagovorio da trčimo na 100 metara i tad sam se razočarao. Osim što sam izgubio utrku, otkrio sam da ne mogu prijeći ni 50 metara laganog trčanja u komadu. Taj trenutak me je trznuo na razmišljanje da se pokrenem.

U sljedećim mjesecima je nastavio hodati i lagano trčati dok nije uspio istrčati 1 km pa ubrzo, 2, 3, 5…

– Lučenje žlijezde endorfin, poznate kao hormon sreće, učinilo je svoj proces pa se moje trčkaranje pretvorilo u ovisnost i svakodnevnu terapiju. U to vrijeme sam prestao uzimati lijek Optimon zamijenivši ga trčanjem i kovanjem planova za svoj prvi polumaraton.

Prva utrka u Šujici

Prijatelj kineziolog mu je sastavio plan za prvi polumaraton u Šujici koji se trebao održati 4.8.2013. godine.

– S pripremama sam počeo 8.6.2013. godine kada sam tijekom istoga razdoblja istrčao nekoliko dužina od 15 i 22 km. Prvi polumaraton istrčao je za 1:43 minute tako da je to bila snažna motivacija za natjecanjima i nastavkom trčanja.

Sliško je istrčao brojne cestovne i trail utrke u BiH i regiji, a od toga 8 maratona, 50-ak polumaratona i 30-ak trail utrka raznih dužina. Ističe da ga od svih trkačkih disciplina najviše zanima maraton u kojem je svoj najbolji rezultat postigao ove godine u Splitu: 3:25:50. Njegov osobni rekordi su također: 20:50 na 5 km; 43:00 na 10 km i 1:36 na polumaratonu.

– Glede trkačkih planova želje su mi popraviti vrijeme u maratonu i istrčati ultramaraton na 100 km. Iduće godine se želim posvetiti pripremi za ultramaratonske utrke u regiji i istrčati nekoliko maratona. Od svojih rezultata ne mogu izdvojiti neki posebno dobar, jer ja i nisam i osobito brz i nadaren trkač, iako mogu za sebe reći da sam istinski ljubitelj trčanja kojem je primarni cilj uživati u trčanju i blagodatima koje nosi sa sobom. Ako gledamo starosne kategorije, onda sam u BiH jedan od bržih, skromno će Sliško.

Više pročitajte na portalu trcanje.net