U ovo vrijeme pandemije virusa Covid-19 i svih mutiranih verzija istog, poznato je da kod ljudi dolazi i do drugih promjena u tijelu. Budući da sam u fazi završetka infekcije ovim virusom, primijetila sam da sam stekla i stockholmski sindrom. Potpuno sam promijenila stav prema pojavama u društvu koje sam držala nezakonitim. Naime, ranije sam vrlo često reagirala na te nezakonite pojave, obraćala se nadležnim institucijama, pisala dopise, prigovore, tužbe i sl. Uglavnom, na tom planu nije dolazilo  do “epskih” promjena, ali nisam odustajala.

Nedavno sam se obratila načelniku općine Tomislavgrad kao i Županijskom upravnom nadzoru ukazujući na nezakonitost u jednoj od općinskih službi gdje su uposleni supružnici (suprug je Šef službe, a supruga inspektor, što je sukob interesa). Od općinskog načelnika nisam dobila nikakav odgovor. Županijski upravni inspektor je poslao odgovor koji ću ukratko parafrazirati: stanje koje sam opisala nije uređeno Zakonom o državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne službe Hercegbosanske županije – dakle, nema materijalnog propisa. Ako ga nema, nema ni postupka.

Pa kad je već tako, odlučih napisati ovaj tekst kao neku vrstu obavijesti za sve one koji imaju namjeru uposliti čitavu užu i širu obitelj u nekoj službi – slobodno možete, neće vam se ništa dogoditi, (ovo u prvom redu za nove i mlade političke snage i stranke koji ovo možda ne znaju, čisto da se malo pomaknemo naprijed). Uostalom, korona je totalno nepredvidiva, čovjek može i umrijeti u nekoliko  dana, pa zašto onda de te ne pamte po dobrom. Dok ovo pišem, stiže mi obavijest od jedne nevladine organizacije (koju sam upoznala sa svime ovdje spomenutim) u kojoj kažu: nemojte odustajati može se tu nešto napraviti. Sad me ovo skroz zbunilo i potpuno bacilo sumnju na rečeni stochkolmski sindrom (ne znam je li privremen ili trajan).

Marija Krolo