Njegujući kulturu sjećanja u spomen na sve žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta tradicionalno se obilježava komemoracija, polaganje vijenaca, služenje svetih misa, zvonjenje crkvenih zvona i paljenje svijeća.

Ove godine, prema programu, predviđeno je polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji, polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj i misa koja će se služiti u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini.

Sukladno obilježavanju spomendana, na Groblju mira na Bilima, u nedjelju 15. svibnja u 16.00 sati bit će održana komemoracija za žrtve Bleiburga i Križnog puta, javlja jabuka.tv.

Komemoracija će započeti zvonjavom crkvenih zvona, zatim kratkim prigodnim programom, iza kojeg slijedi molitva koju će predvoditi fra Miljenko Mića Stojić, povjerenik za hercegovačke biskupije Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, a nakon molitve slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Na trajno sjećanje i odavanje počasti svim žrtvama totalitarnih režima obvezuje nas i Rezolucija Vijeća Europe o ”Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima” iz 1996., Rezolucija Vijeća Europe o ”Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima” iz 2006., Rezolucija Europskog parlamenta o ”Europskoj svijesti i totalitarizmu” iz 2009., Rezolucija Europskog parlamenta ”Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe” iz 2019.,  kao i Deklaracija Hrvatskog sabora o ”Osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990.” te Rezolucija Doma naroda Parlamenta Federacije BIH o ”Osudi totalitarnih režima” iz 2006.

Na ovaj susret obilježavanja pozvani su svi vjernici. Zajedničkom molitvom i okupljanjem nastaviti ćemo iskazivati poštovanje prema našim poginulima, onima koji su svoj život položili za svoj narod, poručuju organizatori.