S Duvnjacima Duvnom uzduž i poprijeko, Ante Ivanković, tvrdi uvez, 606. str.

Svatko od čitatelja s radosti će dočekati obavijest da se pojavila još jedna knjiga cijenjenoga novinara, kulturnoga djelatnika, pisca prof. Ante Ivankovića, i to s ovako lijepim naslovom S Duvnjacima Duvnom uzduž i poprijeko. U ovoj knjizi pripovijeda se vrlo tečno o određenim prostorima na kojemu počiva grad Tomislavgrad i cijelo Duvno sa svih svojih 55 sela i velikim brojem zaselaka, kao i o velikome broju zanimljivih likova.

Kada čovjek pristupi čitanju ove knjige putopisnih zapisa protkanih sjećanjima i znanjima o mogućemu što je obilježje ovoga duvanjskoga prostora, osjeća se ponosno kao što su se osjeća kosci na čelu s Mijatom Tomićem (Brišnik prije 1610. – Doljani, 20. srpnja 1656.) na Duvanjskom polju.

Ovu nizanku naših duvanjskih sela dotaknuo je naš Putopisac svojom misli i riječi očitujući svoju neopisivu zaljubljenost u svako od njih, pa i ona sela ili pak zaseoke koje je spomenuo uz neka imena ili događaje.

Nisu svi događaji opisani ni njihovi akteri, kao ni sva imena koja su se istaknula na raznim područjima našega života i djelovanja, jer to je gotovo nemoguće u jednoj knjizi, pa je potrebno više knjiga, a i više zaljubljenika u ovaj kraj koji će ne samo pisanjem nego još više i življenjem, a napose rađanjem novih potomaka, čuvati divno Duvno i njegov životni zov

Don Ilija Drmić/Naša ognjišta, rujan 2022.

Knjigu po cijeno od 45 KM možete kupiti kod nakladnika – Našim ognjištima.