Izbore u BiH za portal Direktno analizirao je Marijan Knezović, politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH.

“Sjajno je što su Hrvati uspjeli pobijediti u Novom Travniku i Vitezu te zadržati načelnička mjesta tamo gdje su ih već imali. Ostaje žal što danas nemamo hrvatske načelnike u Jajcu i Uskoplju, beskrajno važnim i strateškim mjestima kada se radi o perspektivi Hrvata u Bosni. Uz malo političke mudrosti i suzbijanja ega, Hrvati su mogli biti izabrani, no neka to ostane lekcija za idući put, bez obzira na to što neki nikako ne žele naučiti kako se Hrvati u Srednjoj Bosni nipošto ne trebaju dijeliti”, rekao je Knezović.

Goran Pejaković u Travniku je također napravio fenomenalan posao i pokazao kako tamo postoji borba koju Hrvati mogu pobijediti, kao što je to i u Uskoplju učinio Dražen Matišić. Za sada je Hrvatima politički pluralizam dopušten, nažalost, samo tamo gdje ne postoji ugroza od preglasavanja, a takve općine uglavnom su u Hercegovini”, istaknuo je.

“Zato mi je posebno drago što je HNP Pomak pobijedio u Tomislavgradu, jer je to najljepša izborna priča i jedna velika poruka HDZ-u BiH. Pobjeda Pomaka vodstvu HDZ-a BiH pokazuje koliko je narodu dosta samovolje i šerifskog načina upravljanja najvećom hrvatskom strankom u BiH. Svi oni podli i nečovječni potezi koji su s vrha HDZ-a putovali prema ‘neposlušnima’ u Tomislavgradu, u nedjelju su im se vratili, jer HDZ BiH u Tomislavgradu nije doživio poraz, nego debakl.

HRS je također ostvario solidan rezultat u dosta općina, što dodatno osnažuje političku scenu Hrvata u BiH. Nadam se kako će hrvatski predstavnici surađivati bez obzira na stranačku pripadnost”, objasnio je Knezović.

Pročitajte više na direktno.hr