Na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije danas je svečanom sv. misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova zaključena Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije.

Euharistiju je predslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom monsinjorom Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju više od 75 svećenika, među kojima su bili: generalni vikar nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te generalni tajnik Sinode Mario Bernadić, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Misi su bili nazočni članovi Skupštine Prve sinode koji su na svečanosti prije sv. mise u dvorani Svećeničkog doma VN-a uručili kardinalu Vinku Puljiću Završni dokument kojega su izglasali 20. studenog.

U priopćenju se navodi da je kardinal Puljić podsjetio da se završna misa Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije slavi na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM-a koja je i suzaštitnica nadbiskupije. Naglasio je kako je 8. prosinca i nadnevak smrti Sluge Božjega prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera te potaknuo nazočne da se mole za njegovo proglašenje blaženim.

U prigodnoj homiliji kard. Puljić je najprije progovorio misnim čitanjima u kontekstu svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i grijeha koji je ušao u povijest čovječanstva.

-Grijeh je dakle stvarnost i čovjek je zbog njega izgubio raj. Ali nešto divno iz Božje ljubavi izlazi. On tada obećava kako čovjek neće biti odbačen jer će poslati onu koja će roditi i njezin plod bit će snaga protiv zloga – rekao je kardinal i naglasio bitan pozdrav iz evanđelja “zdravo milosti puna” koji usmjerava na svetkovinu Bezgrešnog začeća.

Nadalje je dodao kako je u današnjem vremenu čudne ideologije izuzetno važno prepoznati razliku između zloga i svetoga.

-Više ne smiješ spomenuti ni Božića ni božićnih blagdana. Stvara se nekakav sinkretizam koji želi oprati pamet ljudima i ukinuti im identitet. Upravo je zato važno sačuvati jasnoću stavova i opredjeljenja – ustvrdio je kard. Puljić te je progovorio o završetku zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

-Ono što želiš sebi želi i drugima pa će se odmah lakše uspostaviti razumijevanje. Nažalost, ta evanđeoska je izbrisana te se javljaju napetosti. Zato želim da, slaveći ovu svetkovinu i izražavajući radost zbog održavanja Sinode Vrhbosanske nadbiskupije to bude izazov kako se ne bi dali u ovim vremenima obeshrabriti – dodao je te podsjetio na riječi pape Franje “ne dajte se umoriti”.

-Ne dajmo ugasiti svjetlo vjere koje se posebice u došašću pali kroz simboliku svijeće. Neka se ta svijeća koju u srcu nosimo ne da ugasiti kako bi mjesna Crkva osvjetlala lice i naviještala i svjedočila Kristovo evanđelje – rekao je nadbiskup Vinko Puljić te pozvao sve na daljnje zajedništvo koje se posebice očitovalo tijekom sinode.

Na kraju euharistije, koju je animirao zbor Magnificat pod ravnanjem fra Emanuela Jozića, kardinal je zahvalio svima koji su doprinijeli da se Sinoda dogodi.

Ovom sv. misom završen je dugogodišnji proces u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koji je započeo na svetkovinu Sv. Petra i Pavla 2012. Kao što je rečeno za vrijeme svečane predaje Završnog dokumenta nadbiskupu Puljiću u Svećeničkom domu, sada je potrebno donijeti strategiju djelovanja za budućnost u praktičnom pogled, kao i pravnom segmentu, navodi se u priopćenju Vrhbosanske nadbiskupije.