Travničko sjemenište “Petar Barbarić” u srijedu je bilo domaćin 23. susreta dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Tema susreta, koji se sastojao od mise i radnoga dijela, bila je “Svjedoci vjere” s naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju. Uz koncelebraciju oko 70 svećenika, nadbiskup metropolita, kardinal Vinko Puljić predslavio je misu koju je temeljio na tri riječi – euharistija, entuzijazam i ljubav.

Ukazao je na “sušu duhovnih zvanja” koja je nastupila i u Vrhbosanskoj biskupiji, kazavši kako mlade ništa drugo u svećeništvo ne može privući kao svećenik koji radosno živi svoje zvanje. Istaknuo je kako se među svećenstvom osjeća i nedostatak entuzijazma, kojega su, po njegovim riječima, “ukrali sekularizirani svijet, mediji i materijalizam” te kako je potreban novi zanos kojeg je moguće utemeljiti jedino u vjeri.

“Ljubav prema Bogu, prema crkvi i osobito prema ovoj mjesnoj crkvi jest ono što nam je danas potrebno kako bismo svoju vjeru mogli potvrditi svojim djelima”, zaključio je nadbiskup. Nakon mise uslijedio je radni dio podijeljen u dva dijela, i to izlaganja na temu mučeništva i izviješća iz pojedinih institucija Vrhbosanske nadbiskupije.

vecernji.ba