Nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić potpisao je danas u Sarajevu, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, Platformu za mir i na taj način pružio konkretnu podršku izgradnji mira i jačanju povjerenja među narodima i svim građanima u Bosni i Hercegovini.

Kardinalova poruka bila je da “sve veliko počinje malim koracima”, kojom se osvrnuo na mirovne napore USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS s partnerima, u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Kardinal Puljić je, inače, još prije dvije godine javno podržao Platformu za mir i odredbe koje proističu iz tog dokumenta.

Podrška crkava i vjerskih zajednica od suštinske je važnosti za procese jačanja povjerenja, nastojanja na postizanju širokog dogovora i uopće stvaranje klime koja će svim narodima i građanima u BiH donijeti nadu, dugoročan mir i bolje sutra.

PRO-Budućnost nastoji raditi na stvaranju zajedničke platforme za široki dogovor i razumijevanje među narodima u BiH, koja je otjelotvorena kroz Platformu za mir, koju su, do danas, potpisali načelnici i gradonačelnici iz 72 lokalne zajednice, mediji iz svih dijelova zemlje, devet parlamentarnih političkih partija, udruženja žrtava rata i vladika Grigorije, te su je usvojili oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće ministara BiH. Platformu za mir prate konkretni akcijski planovi, koji pomažu da se u praksi provedu aktivnosti i procesi jačanja povjerenja i izgradnje mira.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekt, koji provodi CRS u suzradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih Kult, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banja Luka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC), priopćeno je iz CRS-a.

 

vecernji.ba