Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je vjernike da ovogodišnji blagdan Božića, koji je zasjenila pandemija koronavirusa, shvate kao priliku za učvršćivanje vjere u osobnom životu kao temelju obiteljskog i župskog zajedništva.

“Ne dopustimo da nam u slavlju Božića ukradu Isusa mentalitetom potrošnje ili možda frustracije jer smo ove godine u fizičkim i materijalnim okvirima prinuđeni skromije slaviti svetkovinu”, kazao je kardinal Puljić u svojoj božićnoj poruci.

Dodao je kako je iznimno važno sačuvati istinsku vjeru, ali i ne dopustiti da nam se ukrade nada u razdoblju obilježenom strahom i zbunjenošću zbog pandemije.

“Pandemija koronavirusa nametnula je pravilo fizičke distance jednih od drugih kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze no dok tako čuvamo svoje fizičko zdravlje, srcem možemo i trebamo biti blizu jedni drugima i zbiljski izražavati radost Božića”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Vrhbosanski je nadbiskup također istaknuo kako ozračje koje nas ionako potiče da trošimo više nego što imamo dovodi do nepotrebne napetosti i tjeskobe što se pretvara u napast koja opterećuje i pojedince i društvo.

Kardinal Puljić kao i nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić tek su prije deset dana otpušteni iz bolnice gdje su se liječili i uspješno oporavili od covida.

“Želio bih da razdoblje maski što prije prestane kako bi se izravno gledali licem u lice”, kazao je u srijedu nadbiskup Vukšić.

Zbog epidemioloških mjera ove će godine mise polnoćke u svim biskupijama u BiH biti održane u ranijim večernjim satima.

Misu polnoćku u sarajevskoj katedrali koja će početi u 20 sati ove će godine predvoditi nadbiskup Vukšić a kardinal Puljić će voditi misno slavlje na sam blagdan Božića.