Dva zastupnika DF-a u Skupštini Srednjobosanskog kantona zatražili su poništenje usvajanja zakona koji omogućava povećanje zastupničkih paušala i do sto posto, objavila je Federalna televizija. Zastupnici DF-a su tada bili suzdržani. Paušal bi, kako se šuška, zbog pritiska javnosti, mogao biti i smanjen.

Naime, Klub DF-a u Skupštini SBK-a podnio je službenu inicijativu za održavanje izvanredne sjednice Skupštine na kojoj bi van snage bio stavljen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti ovog kantona usvojen 5. veljače. Od zastupnika, naročito opozicije, traže podršku svom zahtjevu.

”To je dobra volja zastupnika, a mi ćemo se potruditi kao zastupnici DF-a da iznađemo najbolji način, ukoliko ostane to povećanje, da ga usmjerimo na pravo mjesto”, kaže za FTV Amir Orlović, zastupnik DF-a u Skupštini SBK-a.

S druge strane, problem visokih primanja u politici, smatraju u SDP-u, potrebno je riješiti ukidanjem profesionalizacije na svim razinama, te smanjenjem visokih plaća zaposlenih i članova upravnih odbora u javnim poduzećima.

”Moralizirati poslije učinjenog nema svrhe. Paušal treba ukinuti, profesionalizam treba ukinuti, i to će riješiti sve. Ali to je sustavno rješenje od Federacije prema kantonu i to se ne može parcijalno raditi”, smatra Senad Selimović, zastupnik SDP-a u Skupštini SBK-a.

Usvajanje zakona prema kojem bi paušal sa sadašnje dvije osnovice mogao biti povećan na četiri, te tako iznositi više od 1.000 maraka, a za više od 20 profesionalnih zastupnika oko 2.500 mjesečnih primanja, naišlo je na osudu građana.

No, slično mišljenje, čini se, ne dijele članovi Vlade, te vladajuće koalicije SDA-HDZ, koji o ovoj temi nisu željeli razgovarati pred kamerama FTV-a.

Televizija podsjeća kako je ministar financija Zoran Marković iz HDZ-a BiH, pravdajući ovu odluku, ranije izjavio da povećanje plaća znači i veću samostalnost u radu.

”Daj ljudima koji rade, povećajmo plaće, povećamo primanja, a socijalna davanja samo onoliko da se preživi, pa će se onda ljudi otimati da rade”, rekao je.

bljesak.info