Na granicama će biti više putnika jer mnogi žele vrijeme provesti s najbližima, ali ni blizu onih ranijih godina kada su stotine tisuće ljudi za Uskrs dolazile doma, piše Večernji list.

Vrijeme je teško, vidljivo je da je ovaj val pandemije najteži i mnogi neće doći kako ne bi ugrozili zdravlje svojih najmilijih, a i mjere su rigorozne. Nikad teže nije bilo prijeći granicu. Ali treba uzeti u obzir da su neki radnici u dijaspori već mjesecima ovdje u BiH jer su im poslovi zaustavljeni njemačkim lockdownom. I oni strepe za budućnost i razmišljaju što ih čeka kada se jednom gospodarstvo otvori, hoće li njihov posao opstati, hoće li morati tražiti neki drugi. Cijeli se svijet preko noći promijenio – priča nam sugovornik kod graničnog prijelaza u Gorici u općini Grude, navodi  Večernji list BiH.

“Iduća dva tjedna ključna”

Drugi Uskrs slavimo u pandemiji. Dok smo se prošle godine svi nadali kako su “iduća dva tjedna ključna” i kako će se svijet vratiti na staro, ove godine ostao je tek tinjajući optimizam da će jednom sve biti kao nekada. Na novo normalno zbog koronavirusa morali smo se priviknuti. Veliki tjedan u mnogim župama s manjim je brojem vjernika. Svete mise u ovo vrijeme lani “preselile su se” online. Ove godine ipak je dopušteno okupljanje na otvorenom uz socijalnu distancu. Neke su župe uz pomoć svojih vjernika stvorile sve uvjete da vjernici koji žele ostati vani mogu na platou crkve pratiti svetu misu. Upravo tako je u župi Grude kod crkve svete Kate, gdje su upravo stigle nove klupe. Odatle idemo prema Mostaru, a ozračje je svugdje isto. Svi žele da ovo što prije prođe. Duboko u svojim srcima gajili smo nadu da ćemo ovogodišnji Uskrs dočekati kao u nedavna vremena, kako napisa krčki biskup fra Ivica Peteljak, ozareni radošću svečanih euharistijskih slavlja, okruženi radosnim žamorom ispred naših crkava, obasjani proljetnim suncem i oživljenim gradskim ulicama i trgovima.

– Nažalost, svjesni smo da od prošlogodišnje svetkovine Uskrsa, koju smo proveli zatvoreni u svojim domovima, ni ovogodišnja neće biti uvelike različita. A mi se nadasmo – stoji, između ostalog, u njegovoj uskrsnoj poruci. Međutim, treba obilježiti blagdane onako kako se može, uz onaj tinjajući optimizam koji smo spomenuli.

Obiteljska okupljanja

U trgovačkom centru u Mostaru susrećemo gospođu Ružu.

– Neka bude zdravlja, bit će Uskrs kao i ranijih godina. I prije rata se svečano slavio, ali u tišini domova. Danas se opet svečano slavi u tišini domova. Mi slavimo Uskrs i znamo što je prethodilo tome, muka i trpljenje. I ovo je naša muka ako gledamo tu nemogućnost zajedništva, ali moramo vjerovati da će biti bolje – objasnila nam je.

Onda smo je upitali i za blagdansku trpezu. – Nakon svete mise, ako bude lijep dan, obitelj ćemo okupiti na terasi uz mesne delicije, jaja, mladi luk i vino. Jaja će mi trebati više jer unučad voli razbijati – sa smiješkom nam govori. Blagdani se dočekuju bez većih okupljanja, ali sa željom da sve ovo uskoro bude iza nas.

vecernji.ba