(Pre)često prakticiranje ležanja pred televizijom nije nimalo bezazleno. Štoviše, ranije ovog mjeseca je British Association for Counselling and Psychotherapy izvijestio kako se tri pacijenta u Velikoj Britaniji već liječe od ovisnosti o gledanju televizije.

No postavlja se pitanje kada bezopasna zabava postaje ovisnost te kako uopće utječe na naše tijelo, mozak i cjelokupno zdravlje?

Liječnik Paul Stillman je u razgovoru za HuffingtonPost objasnio da pretjerano gledanje serija ima utjecaja na hormone, što utječe na mentalno zdravlje i općenito zdravlje ljudi.

Uzbuđenje koje osjećamo gledanjem TV programa potiče mozak da proizvodi dopamin i tako se razvijaju ovisnički obrasci ponašanja.

“Jednostavno uranjanje u živote likova, priče i briga o onome što se događa u TV emisiji može postati zarazna”, objasnio je Stillman.

Odbijanje druženja s prijateljima zbog TV emisije, otkazivanje dogovora te preveliko konzumiranje nezdravih grickalica umjesto kuhanih obroka samo su neki od signala da se trebate zabrinuti zbog vlastitog ponašanja.

Liječnik Roger Henderson slaže se da prečesto gledanje televizora nepovoljno utječe na ljudsko zdravlje. Kako on objašnjava, to uzrokuje probleme s nesanicom, a može uzrokovati i bolove u leđima. No, prema njegovom mišljenju, takvo ponašanje utječe i na mozak.

“Neizvjesnost zbog iščekivanja idućeg nastavka TV emisije može utjecati i na osjećaj tjeskobe”, kaže Roger.

Nadalje, kratkoročno uskraćivanje sna samome sebi (zbog predugog gledanja TV emisije) može dovesti do umora, nedostatka koncentracije i lošeg raspoloženja, dok istraživanja sugeriraju da dugotrajan nedostatak sna može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, srčanog udara, moždanog udara i visokog krvnog tlaka. Također, kako dr. Henderson ističe, predugo sjedenje u jednom položaju uzrokuje nezdravo naprezanje određenih ligamenata i mišića što može utjecati na vaše držanje. Osim toga, fokusiranje na ekran može utjecati i na probleme s očima, kao i na glavobolju.

Index.hr